Srbija : U naredne tri godine još 1.000 megavata iz OIE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da se uskoro očekuju prve aukcije za davanje podsticaja proizvođačima struje iz obnovljivih izvora energije. Plan je da Srbija, u naredne tri godine na taj način dobije još 1.000 novih megavata struje iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Ona je za K1 izjavila da u Srbiji na mreži, trenutno, ima više od 550 megavata struje iz OIE, kao i da će se poboljšanjem regulatornog okvira stvoriti preduslovi da se pokrenu aukcije kroz koje će država dati podsticaje investitorima koji ulažu u OIE. Plan je da se dobije novih 400 megavata struje kroz prve aukcije.

„Cilj je da napravimo trogodišnji plan za aukcije kako bi došli do 1.000 novih megavata, što bi u totalu, u narednih pet pet godina, značilo da imamo 2.000 megavata struje iz OIE, što nije beznačajno za naš energetski sistem koji ima oko 8.500 megavata“, rekla je Đedovićeva.

Istakla je da se sada upravo radi na poboljšanju regulatornog okvira, sa ciljem da dio odgovornosti i troška izgradnje i priključenja novih vjetroparkova ili solarnih parkova snose i investitori, a ne samo državna preduzeća EMS i EPS.

„Na mreži već imamo više od 550 megavata iz obnovljivih izvora energije, što je nedovoljno, ali opet značajno za jednu zemlju kao što je Srbija, pošto nismo članica EU. Ranije je bilo neophodno privući investitore i stvoriti regulatorni okvir za ‘fid in tarife’ da tu struju otkupljuje EPS“, rekla je Đedovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *