Srbija: Raspisan javni poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije raspisalo je danas javni poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine, koji će biti otvoren do 8. jula.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović istakla je da je resorno ministarstvo za energetsku sanaciju javnih objekata izdvojilo 800 miliona dinara, dvostruko više nego prošle godine, čime će biti unapređen boravak u njima za đake i nastavnike, pacijente i lekare, sportiste, kulturne radnike i zaposlene u administraciji.

Prema njenim rečima, time se smanjuje potrošnja energije od 20 do 50 odsto, umanjuju se finansijski troškovi u zimskom i letnjem periodu i štiti se životna sredina.

Na prošlogodišnjem javnom pozivu, kako je navela, Ministarstvo i lokalne samouprave uložile su više od 665 miliona dinara za energetsku sanaciju škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja u 21 lokalnoj samoupravi.

Do sada sanirano 165 objekata od javnog značaja

Đedović Handanović je, izrazivši očekivanje da će ove godine broj lokalnih samouprava biti povećan, istakla da je u prethodnom periodu država izdvojila sredstva za energetsku sanaciju 165 objekata od javnog značaja, u kojima su smanjene emisije ugljen-dioksida za približno 15.000 tona godišnje i u koje je uloženo oko 3,6 milijardi dinara.

Ona je naglasila da je energetska efikasnost novi izvor energije, te da država nikada ranije nije ovoliko ulagala u energetsku sanaciju javnih objekata, domaćinstava i stambenih zgrada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *