Za energetsku sanaciju objekata u 21 lokalnoj samoupravi u Srbiji 665 miliona dinara

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja u 21 lokalnoj samoupravi u vrijednosti od 665 miliona dinara.

Đedović Handanović je navela da će u sanaciju osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja u lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva na javnom pozivu biti uloženo ukupno 665 miliona dinara, od kojih je 400 miliona izdvojilo resorno ministarstvo.

Ona je rekla da će se, na primer, u Vrnjačkoj Banji raditi sanacija osnovne škole, jedne od ukupno 10 škola iz ovog javnog poziva, dok će u Raškoj biti uređen Dom zdravlja, u Vladičinom Hanu Dom kulture, u Leskovcu i Užicu vrtić, a u Bosilegradu javno osvetljenje.

Ministarka je istakla da se ulaganjima u povećanje energetske efikasnosti u rekonstruisanim javnim objektima smanjuje potrošnja energije za 20 do 50 odsto i bolje štiti životna sredina.

Do sada sanirano 145 objekata i uloženo 2,7 milijardi dinara

Đedović Handanović je podsetila na to da je kroz prethodne javne pozive energetski sanirano 145 objekata u 145 lokalnih samouprava i uloženo približno 2,7 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će nastaviti da podržava ovakve projekte i ulagati u energetsku efikasnost kako javnih objekata, tako i domaćinstava.

Ministarka je poručila da energetskom efikasnošću čuvamo naše resurse i štitimo životnu sredinu, ali i napredujemo ka većoj energetskoj nezavisnosti, koja je strateški cilj Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *