Srbija: pušten u rad portal za prozjumere

Centar za unapređenje životne sredine je pripremio i pustio u rad portal za prozjumere, namenjen podršci i informisanju građana o izgradnji solarnih elektrana i sticanju statusa kupca-proizvođača (prozjumera), koji se može pronaći na adresi prozjumer.rs.

Na portalu se mogu pronaći tekstovi i ilustracije koje približavaju koncept proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, princip neto-merenja, način rada i potrebna oprema za solarne elektrane, pregled aktuelnih subvencija za izgradnju, planiranje i određivanje veličine elektrane, procedura izgradnje i priključenja, potrebna prateća dokumentacija, kao i brojne druge informacije važne za uspešno i isplativo korišćenje energije Sunca u domaćinstvu.

Internet portal prozjumer.rs je namenjen svima koji su zainteresovani da postanu kupci-proizvođači i izgrade solarnu elektranu na krovu svoje porodične kuće, kao i svima koji žele da saznaju više o mogućnostima upotrebe solarne energije za sopstvenu potrošnju u domaćinstvu. Imajući u vidu da se institut kupac-proizvođač aktivno primenjuje manje od dve godine, smatrali smo da je neophodno da proizvodnju obnovljive energije u domaćinstvima približimo građanima. Na ovom portalu se mogu pronaći tačne i relevantne informacije koje vode kroz sve tehničke, proceduralne i finansijske aspekte, koje će pomoći građanima da izbegnu nepotrebne greške i troškove za koje smo saznali u razgovoru sa prozjumerima u Srbiji.

Ivana Jovčić, direktorka Centra za unapređenje životne sredine.

U prvih 11 meseci ove godine, broj prozjumera koji su domaćinstva se skoro utrostručio, skočivši sa 602 domaćinstva u 2022, na 1846 domaćinstava u 2023. godini, i beleži konstantan rast.  Unapređenje načina obračuna, povećanje cene struje kao i subvencije države za izgradnju solarnih elektrana doprineli su ovom trendu.

Procenu potencijala izgradnje solarne elektrane na krovu sopstvene porodične kuće, kao i okvirnu cenu, možete uraditi pomoću Solarnog kalkulatora: https://prozjumer.rs/solarni-kalkulator/


Pojava prozjumera na energetskom nebu Srbije je unelo novu dozu dinamike i hrabrosti na tržište električne energije. Učešće građana će sve više menjati sliku našeg elektroenergetskog sistema koji će vremenom postajati sve manje zavisan od uglja i uvoza električne energije, održiviji i otporniji, i doprineće da bude demokratičniji i više decentralizovan. Brojni primeri pokazuju da, u državama gde je koncept prozjumera uveden pravedno i uz poštovanje standardnih principa ovakvog načina proizvodnje električne energije, građani vrlo rado uzimaju učešće i grade solarne elektrane na krovovima svojih kuća. Za poslednjih godinu i po dana su se izvesni aspekti obračuna struje za prozjumere promenili na bolje, ali postoji još dosta prostora da se učešće građana olakša i učini još povoljnijim i privlačnijim.

Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine.
Subvencije države za izgradnju solarnih elektrana

Podsećamo da je do sada više od 90 gradova i opština otvorilo konkurse za građane za subvencije za energetsku sanaciju porodičnih kuća. U okviru poziva građani mogu da konkurišu za više mera. Subvencije za pojedinačne mere iznose do 50%, dok je za više mera taj procenat viši i ide do 65%. Lokalne samouprave finansiraju solarne elektrane snage do 6 KW, odnosno do maksimalno 420.000 dinara.

Ušteda i proizvodnja energije – investicija koja se isplati

Postizanje energetske održivosti ostvaruje se najefikasnije kroz primenu mera energetske efikasnosti, pre nego što se opredelimo za investiciju u solarnu elektranu. Prvo je potrebno uložiti u zamenu stolarije i termalno sređivanje fasade objekta, nakon čega možemo preći na efikasniji sistem grejanja, i tek nakon toga treba investirati u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Pravilnim projektovanjem i dimenzionisanjem kapaciteta solarne elektrane, prilagođavanjem potrošnje električne energije i uz korišćenje subvencija, solarne elektrane mogu se isplate za manje od 10 godina, a očekivani životni vek je najmanje 25 godina. Uz najavljeni rast cena električne energije, period povraćaja investicije će se skraćivati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *