Srbija privlači 63 % ukupnih stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana

Investitori prepoznaju Srbiju kao značajnu investicionu destinaciju u Evropi, a Srbija privlači 63 % ukupnih stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Tokiju sa rukovodstvom japanske poslovne federacije Keindarena i predsednikom Parlamentarne lige prijateljstva Japan–Srbija Ićirom Aisavom.

Đedović Handanović je, na sastanku sa japanskom poslovnom federacijom Keindaren, upoznala predstavnike vodećih japanskih kompanija sa poslovnim ambijentom u Srbiji i potencijalima za investiranje u energetski sektor.

Prema njenim rečima, politička i ekonomska stabilnost, dobar geografski položaj i stalno unapređenje poslovnog ambijenta, između ostalog, učinili su da investitori prepoznaju Srbiju kao značajnu investicionu destinaciju u Evropi.

O tome, između ostalog, govori povećanje priliva stranih direktnih investicija na 4,4 milijarde evra u 2022. godini i činjenica da Srbija privlači 63 odsto ukupnih stranih direktnih investicija u regionu Zapadnog Balkana, predočila je ona.

Takođe, kako je dodala, imamo visokokvalifikovan kadar i talente, velike evropske kompanije izvoze iz naše zemlje „srpsko znanje” utkano u najmodernija tehnološka rešenja koja se razvijaju u Srbiji, i to je investiciono okruženje kojem težimo.

Imajući u vidu izazove energetske tranzicije, potrebe za novim proizvodnim kapacitetima i diverzifikacijom izvora snabdevanja energentima, pripremljena je lista prioritetnih projekata, ukupne vrednosti 15 milijardi evra, ukazala je ministarka.

Ona je objasnila da realizacija ovih projekata treba da omogući veću energetsku nezavisnost i sigurnost snabdevanja, koje je osnova za nastavak privrednog rasta.

Prema njenim rečima, prioriteti Srbije uključuju izgradnju reverzibilnih hidroelektrana, koje su značajne zbog pouzdanosti snabdevanja i skladištenja energije, solarnih elektrana, vetroelektrana, i značajna ulaganja u energetsku efikasnost.

Potencijali Srbije u oblasti hidroenergije, kao i u proizvodnji energije iz sunca i vetra, daleko su od svoje pune iskorišćenosti, ali imamo ciljeve koji su ambiciozni i ostvarivi, podvukla je Đedović Handanović.

Ona je napomenula da će realizacijom nedavno usvojenog trogodišnjeg plana aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije više od 15 odsto ukupno instalisanog  kapaciteta činiti energija sunca i vetra.

Takođe, kako je dodala, EU je najavila zabranu prodaje vozila sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine, te će samim tim rasti potreba za kritičnim mineralnim sirovinama koje su neophodne za proizvodnju baterija i električnih automobila.

Potencijali Srbije u oblasti hidroenergije, kao i u proizvodnji energije iz sunca i vetra, daleko su od svoje pune iskorišćenosti

U tom kontekstu, ministarka je naglasila da bi trebalo da se razmotri kako najbolje da se iskoriste prirodna bogatstva kojima raspolažemo da bismo ostvarili zelenu energetsku tranziciju i potencijalno zaokružili čitav lanac vrednosti u Srbiji, pre svega u interesu građana i poštujući sve ekološke standarde.

Na sastanku sa predsednikom Parlamentarne lige prijateljstva Srbija–Japan istaknuti su dobri i prijateljski odnosi dveju zemalja, koji traju 141 godinu i poslednjih godina se dodatno unapređuju.

Srbija i Japan su dokaz da zemlje koje su geografski udaljene mogu razviti obostrano iskreno poštovanje i prijateljstvo, što pokazuje solidarnost u kriznim situacijama, koju smo neretko pokazivali jedni prema drugima, ocenila je Đedović Handanović.

Takođe, kako je podvukla, imamo dobro uporište u prošlosti i radimo na prilikama da produbimo odnose u budućnosti.

Prioritet Vlade Srbije je tranzicija na čiste izvore energije i to je bio i fokus moje posete Japanu, ujedno i prva zvanična poseta člana Vlade Srbije ovoj zemlji u postkovid periodu, ukazala je ministarka.

Ovim razgovorima završava se poseta ministarke rudarstva i energetike Japanu, tokom koje se sastala i sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom i sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Japana Jasutoši Nišimurom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *