Srbija: granica dozvoljenog zagađenja vazduha za ovu godinu, već pređena

Po Zakonu o zaštiti vazduha Srbije toleriše se 35 dana u godini sa prekoračenjem srednjih dnevnih graničnih koncentracija zagađujućih PM čestica. To je već za prva tri meseca u ovoj godini prekoračeno na 16 državnih automatskih mjernih stanica u Srbiji.

Na vrhu liste po broju dana sa prekomjernim zagađenjem su Valjevo, Leštane, Novi Pazar, Užice, Borča, Mladenovac, Kosjerić, Zemun. Građani Valjeva su za 90 dana u ovoj godini čak 62 dana disali zagađen vazduh.

Valjevo je prošle godine imalo 144 dana sa prekomjernim zagađenjem, Novi Pazar 141, a ove godine već 50.

Godišnji izveštaji Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je vazduh jako zagađen u svim velikim gradovima. Ako se posmatraju samo milionski gradovi u Evropi, Beograd je zaista na prvom mestu po zagađenju.

U EU su emisije glavnog zagađivača PM2,5 pale za trećinu u posljednjih 15 godina. I u Srbiji ćemo imati čistiji vazduh ako se ostvare mere predviđene Programom zaštite vazduha do 2030. godine, koji je usvojen krajem prošle godine.

A predviđeno je da se uz primjenu čistijih tehnologija mora smanjiti emisija zagađujućih supstanci iz energetskog sektora, industrije, ložišta, saobraćaja.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *