Sindikat EPS-a: blokada odvoza uglja iz kopa Tamnava jer Vlada Srbije nije ispunila zahteve

Radnici Elektroprivrede Srbije (EPS) blokiraće u četvrtak ujutro, 31. avgusta, odvoz uglja iz rudnika Tamnava-Istočno polje na dva sata.

Razlog – nije postignut dogovor sa predstavnicima Vlade Srbije u vezi sa lečenjem zaposlenih i potpisivanjem Kolektivnog ugovora, saopštio je danas predsednik jednog od dva sindikata radnika EPS-a, Branko Krsmanović.

“S obzirom na to da na današnjem sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije i resornog ministarstva nije postignuta saglasnost u vezi sa upućenim zahtevima, a u skladu sa odlukom Izvršnog odbora Sindikata radnika EPS, od 23. avgusta ove godine koji se odnose na lečenje zaposlenih i članova njihovih porodica, potpisivanje Kolektivnog ugovora, kao i dinamiku prijema radno angažovanih preko PRO TENT-a u stalni radni odnos EPS-a, blokiraće se odvoz uglja iz Tamnave-Istočno polje u termoelektranu “Nikola Tesla”, navedeno je u saopštenju, koje je potpisao Krsmanović.Taj sindikat proteklih dana tražio je da se odblokira račun fonda solidarnosti u Poštanskoj štedionici radi lečenja radnika, ali je ta banka odbila obzirom da je pokrenut spor oko legalnosti tog sindikata.

Među zahtevima tog sindikata, koga osporava drugi sindikat sa predsednikom Milanom Đorđevićem, je i da se pregovara o Kolektivnom ugovoru i da zaposleni, koji su angažovani preko preduzeća PRO TENT, prime u stalni radni odnos u EPS.

Krsmanović je naveo da je “sada trenutak da pred Poslodavcem i Vladom Srbije sindikat odbrani dostojanstvo i prava koja im proističu iz Kolektivnog ugovora”.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *