EPS : 100 miliona evra za podršku dekarbonizaciji

Kao doprinos ubrzanju zelene tranzicije Zapadnog Balkana, italijanski fond Cassa Depositi e Prestiti (CDP) obezbediće 100 miliona evra finansijskog programa za Elektroprivredu Srbije EPS.

Cilj ovog programa je podrška dekarbonizaciji i sigurnosti elektroenergetskog sektora Srbije.

Ovaj program pružiće mogućnosti za primenu strategija i programa za bržu tranziciju ka povećanju udela obnovljivih izvora energije i ka održivom poslovanju. EPS će u skladu sa razvojnim planovima, biti posvećen značajnom povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (posebno vetra i sunca), kao i dekarbonizaciji portfolija do 2050. godine i usvajanju politika inkluzije i rodne ravnopravnosti.

Sve aktivnosti podrška su strateškoj i odlučnoj liberalizaciji energetskog sektora u Srbiji kroz razvoj u sektoru obnovljivih izvora energije. Takođe, to će biti značajan doprinos za ispunjavanje niza kriterijuma održivosti i globalnih napora za ublažavanje klimatskih promena, u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine.

Ova saradnja je najavljena tokom drugog Poslovnog foruma Italija-Srbija, koji je organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije sa agencijom ICE, a u februaru ove godine u Beogradu svečano je otvorena prva CDP kancelarija van Evropske unije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *