Rusija finansira izgradnju nuklearne elektrane Paks-2 u Mađarskoj

Ruska vlada odobrila je državni kredit za finansiranje izgradnje dva nuklearna reaktora u mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks, poznatu kao projekt Paks-2, navodi se u uredbi objavljenoj u subotu.

Prema uredbi, Moskva se obavezala da će izdvojiti do 10 milijardi evra za projekat, čiji je početak planiran sredinom 2024. godine. Očekuje se da će se kreditom finansirati veći dio projekta, koji je ukupno procijenjen na 12,5 milijardi eura.

Prema uredbi, kredit je oslobođen poreza i plaća se bez „ provizija, ograničenja, odbitaka, izuzeća ili kompenzacijskih zadržavanja. 

Paks je jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj. Prema ugovoru, koji je potpisan 2014. godine, ruski državni nuklearni glavni energent Rosatom će izgraditi reaktore 5 i 6, snage 1,2 gigavata svaki. Četiri postojeća reaktora u Paksu puštena su u rad između 1982. i 1987. i proizvode oko polovine električne energije u zemlji. Sa novim modernim nuklearnim reaktorima, vlasti očekuju da će udvostručiti izlaznu snagu elektrane.

Projekt Paks-2 uveliko kasni, ali Budimpešta je već izdala dozvolu za izgradnju energetskih blokova Rosatoma. Nedavno je takođe dobila dozvolu da izmijeni svoj ugovor sa Rusijom i uključi kompaniju za upravljanje projektima kako bi se ubrzao proces izgradnje.

Ruski nuklearni sektor do sada nije bio na meti zapadnih sankcija EU u vezi s Ukrajinom, a Mađarska je više puta rekla da će staviti veto na bilo kakve pokušaje nametanja takvih ograničenja. Rosatom je sredinom 2022. godine gradio 20 od 53 nuklearna reaktora u izgradnji u svijetu, a nedavno je završio izgradnju prve nuklearne elektrane u Turskoj u Akuyu. Rusija također osigurava gorivo za nekoliko nuklearnih reaktora u Indiji i Kini i gradi prvu nuklearnu elektranu u Bangladešu.

Izvor: RT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *