RS: Roboti nadoknađuju radnu snagu u štali

Nedostatak radne snage na tržištu primorava proizvođače hrane u Republici Srpskoj da se okreću ka modernizaciji, naročito mala porodična gazdinstva koja ne mogu sopstvenim snagama završiti sve poslove. Upravo ovo je bio razlog da tri farme iz Kozarske Dubice nabave robote za mužu, piše Glas Srpske.

Jedan od trojice Dubičana koji je instalirao robota u svoju štalu jeste Slaviša Blažetić iz sela Međuvođe, koji na farmi ima 90 grla od čega u sistemu muže 56 krava. Intenzivnom proizvodnjom mlijeka bavi se od 2005. godine, a na ideju da nabavi robota Blažetić kaže da je došao ne svojom voljom, već zbog toga što nije imao drugog izbora.

Nema dovoljno radnika

– Prinuđeni smo bili da kupimo robota jer nemamo dovoljno radne snage. Sve poslove obavlja moja petoročlana porodica, s tim da jedna kćerka studira, druga je srednjoškolka što praktično znači da radimo supruga, zatim majka, koja je već u poznim godinama i ja – kazuje Blažetić .

Iako je robot na njihovu farmu stigao u avgustu prošle godine u funkciji je tek nešto više od mjesec i svi su prezadovoljni njegovim učinkom.

– Robot obavlja mužu 24 sata i njegov pun kapacitet je 80 grla, odnosno dvije do dvije i po muže u toku dana. Budući da ja imam 56 muznih grla kod nekih krava uvodim i treću mužu kako bih povećao proizvodnju mlijeka, koja  inače na dnevnom nivou iznosi oko 1.100 litara – rekao je Blažetić i dodao je da je otkupna cijena mlijeka zadavala velike probleme proizvođačima, ali da je posljednjih mjeseci došlo do rasta pa sada iznosi 1,05 KM po litru što je koliko-toliko prihvatljivo.

I mlijeko na farmi “Gavrilović” u dubičkom selu Sreflije već nekoliko dana umjesto u klasičnom muzilištu dospijeva u kante uz pomoć savremenog robota kojeg proizvodi njemačka firma “GEA”.

Mašine “štede” vrijeme i olakšavaju rad

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić kaže da je strateško opredjeljenje ove institucije upravo sufinansiranje kapitalnih investicija i dugoročna ulaganja u ruralni razvoj, za šta će biti izdvojeno 40 odsto ukupnih sredstava ovogodišnjeg agrarnog budžeta.

– Povećaćemo iznos sufinansiranja kapitalnih investicija naročito za brdsko-planinska područja, za mlade na selu te uvrstiti sve vrste investicija koje mogu doprinijeti većoj efektivnosti proizvodnje. Podrška investicijama u digitalizaciju i automatizaciju procesa jeste ujedno i konkretan odgovor za prevazilaženje nedostataka radne snage – naveo je Minić.

Ministarstvo sufinansira nabavku mehanizacije

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da sufinansiraju nabavku poljoprivredne mehanizacije, dronova, nabavku digitalnih alata praćenja proizvodnosti, zaštitne i sisteme za navodnjavanje, kao i podizanje novih zasada, izgradnju mini prerađivačkih kapaciteta, nabavku tehnološke opreme i sve što poljoprivrednicima treba za modernizaciju proizvodnje. Dodaju da su lani za nabavku robota za mužu izdvojili oko 390.000 KM za četiri korisnika, a godinu ranije 188.345 maraka za dva proizvođača.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *