Rezerve gasa Srbije veće nego prošle godine

Rezerve gasa Srbije u skladištima u Mađarskoj veće su nego prošle godine i zajedno sa povećanim domaćim rezervama, ukupne zalihe su sada na nivou od približno 680 miliona kubnih metara gasa.

Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović tokom razgovara sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom o saradnji u oblasti snabdevanja prirodnim gasom, izgradnji naftovoda i jačanju kapaciteta za prenos električne energije između dve zemlje.

Na taj način, kako je objasnila, obezbeđena je dodatna sigurnost za naše građane i privredu u slučaju bilo kakvih nepredviđenih situacija.

Ministarka je istakla da Mađarska računa na sigurne isporuke gasa Balkanskim tokom preko Srbije, dodajući da je razgovarano i o mogućnostima za dodatne kapacitete za potrebe Mađarske.

Uvođenje takse od strane Bugarske na transport gasa nepovoljno i za Srbiju i za Mađarsku

Na sastanku je bilo reči i o najavljenom uvođenju takse Bugarske na transport ruskog gasa preko teritorije te zemlje.

Đedović Handanović je ocenila da bi takav postupak bio izuzetno nepovoljan i za Srbiju i za Mađarsku, ali i za neke druge zemlje u regionu i Evropskoj uniji koje bi, takođe, bile pogođene, napominjući da su u toku razgovori o merama koje mogu da se preduzmu kako bismo zaštitili našu poziciju.

Ona je objasnila da se Srbija po ovom pitanju zvanično obratila i Energetskoj zajednici, i dodala da je ta tema i na stolu Evropske komisije.

Želimo da budemo sigurni da nema nikakvog kršenja ni evropskih regulativa niti ugovornih obaveza i sporazuma. Nastojaćemo da u dijalogu sa bugarskom stranom pronađemo rešenje i da prevaziđemo izazove koji bi imali negativne posledice po snabdevanje prirodnim gasom, rekla je ministarka.

Radovi na naftovodu Srbija-Mađarska počinju u drugoj polovini 2023. godine

Na sastanku je bilo reči i o praćenju realizacije projekta izgradnje naftovoda Srbija–Mađarska, koji će obezbediti dodatni pravac snabdevanja sirovom naftom za srpsko tržište.

Početak radova na izgradnji naftovoda, investicije vredne oko 150 miliona evra, očekujemo u drugoj polovini 2025. godine, a planirani kapacitet iznosi 5,5 miliona tona nafte, navela je Đedović Handanović.

Takođe, konstatovano je da razmena električne energije između Srbije i Mađarske raste i da je planiran nastavak ulaganja u jačanje prenosnih kapaciteta.

Sijarto je naglasio da je Srbija saveznik od poverenja i zemlja koja pomaže da Mađarska bude energetski sigurnija.

On je istakao da je Bugarska, nažalost, donela odluke koje ugrožavaju sigurnost snabdevanja gasom Severne Makedonije, Srbije i Mađarske i ocenio da je to neprihvatljivo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *