Republika Srpska: struja skuplja za 27 % u odnosu na prošlu godinu

Republika Srpska zabilježila je u prvom kvartalu 2023. godine pad inflacije i rast BDP-a, dok su u spoljnotrgovinskoj razmjeni zabilježeni rekordi. U odnosu na isti period prošle godine najviše su poskupili mlijeko, sir i jaja; električna energija; čvrsta goriva i riba.

Republika Srpska imala je, u prvom 2023. godine, realan rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/, u odnosu na isti period prošle godine, od 0,9 %. Slična situacija je i u regionu, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Srpske Darko Milunović.

Izvor: RZS RS

“Kada se gleda stopa rasta BDP-a u odnosu na predhodne kvartale, kada je imao veće stope rasta, možda se stiče utisak da imamo usporen rast ekonomske aktivnosti. Ako se poredimo sa bližim i širim regionom, posebno sa zemljama sa kojima imamo najveću spoljnotrgovinsku saradnju, vidjećemo da je slična situacija”, rekao je Milunović novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je kvartalni rast BDP-a Srbije bio 0,7 %, u Sloveniji takođe isto toliko, u Austriji između jedan i dva %, dok je u NJemačkoj negativan.

Industrijska proizvodnja manja za 2,1%

Milunović je naveo da je za prva četiri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja manja za 2,1 % u odnosu na isti period prošle godine, usljed pada prerađivačke industrije koji je determinisao i manji kvartalni rast BDP-a.

On je istakao da prosječna plata u Republici Srpskoj Srpskoj nastavlja svoj kontinuitet rasta, da je aprilski neto prosjek bio 1.265 KM, koji je nominalno i realno veći u odnosu na april prošle godine, što znači da je pristigla prisutnu inflaciju.

“To je zato jer padaju neke grane koje su važne kao što su proizvodnja baznih metala, proizvodnja namještaja, drveta, kože i tako dalje”, dodao je Milunović.

Republika Srpska: Niža inflacija sedam mjeseci uzastopno

On je podsjetio da je u aprilu godišnja inflacija, posmatrano april 2023. godine, u odnosu na april prošle godine, jednocifrena /9%/ i da je dobro to što sedam mjeseci uzastopno Srpska ima nižu godišu inflaciju u odnosu na prethodni mjesec.

“U spoljnotrgovinskom poslovanju Srpske se bilježe rekordi, u prvom redu za prva četiri mjeseca ove godine zabilježena je rekordna pokrivenost uvoza izvozom od 82,2 %. U regionu samo Slovenija ima veću pokrivenost uvoza izvozom od Srpske”, istakao je Milunović.

On je naveo da ne pada obim spoljnotrgovinske razmjene, koja je za prva četiri mjeseca imala vrijednost od 3,8 milijardi KM i da je u tom periodu registrovan i niži spoljnotrgovinske deficit za 10 %.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *