Republika Srpska: dodjeljena državna pomoć u 2022. preko 180 miliona KM

Republika Srpska je, u 2022. godini, ukupno dodijelila 181,5 miliona KM državne pomoći. Najviše za poljoprivredu – 113 miliona.

Vlada Republike Srpske usvojila je Godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u Republici Srpskoj u 2022. godini, koji je sačinjen u skladu sa pravilima i metodologijom Evropske unije na osnovu podataka dobijenih od davalaca državne pomoći. Prema ovom dokumentu, u 2022. godini je evidentirana ukupno dodijeljena državna pomoć u apsolutnom iznosu 185,1 milion KM.


Pomoć sektoru industrije i usluga i poljoprivrede u 2022. godini ukupno je iznosila 147,1 milion KM od čega se na sektor poljoprivrede odnosi 113 miliona, a na sektor industrije i usluga 34,1 milion KM (državna pomoć za zapošljavanje). „De minimis“ pomoć je u 2022. godini iznosila 21,9 miliona KM, od čega je u vidu subvencija i podsticaja dodijeljeno 76,10%, u vidu grantova 23,38% i u vidu subvencija kamate 0,52%.

Vlada Republike Srpske dodijelila je „de minimis“ pomoć u iznosu od 18,1 milion KM od čega najveći dio čine podsticaji privrednim subjektima za direktna ulaganja, podsticaji za mala i srednja preduzeća, kao i podrška unapređenju privrednih aktivnosti i poboljšanja poslovanja privrednih društava. Jedinice lokalne samouprave dodijelile su u 2022. godini 3,8 miliona KM „de minimis“ pomoći. 

Pomoć za usluge od opšteg ekonomskog interesa u 2022. godini iznosila je 16 miliona KM, od čega je u vidu subvencija i podsticaja dodijeljeno 71,47%, u vidu grantova 22,42% a u vidu preuzimanja duga 6,11% pomoći. Pomoć za usluge od opšteg ekonomskog interesa u 2022. godini dodijeljivalo je Ministarstvo saobraćaja i veza.

U okviru ove pomoći dodijeljena su sredstava privrednim subjektima koji obavljaju usluge javnog prevoza putnika, komunalne usluge i sl.

Vlada Republike Srpske svake godine prilikom usvajanja Godišnjeg izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoći u Republici Srpskoj za prethodnu godinu donosi zaključak kojim obavezuje ministarstva da striktno poštuju i prate pravila o državnoj pomoći u procesima donošenja pravnih akata kojim se ista dodjeljuje i nalaže ministarstvima i nadležnim institucijama da intenziviraju aktivnosti usklađivanja programa/šema državnih pomoći sa zakonom  i pravilima o državnoj pomoći, a u cilju ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *