Republika Srpska aktivirala registar o garanciji porijekla električne energije

Republika Srpska potpisala je sporazum o pokretanju nacionalnog registara o garanciji porijekla električne energije u okviru Energetske zajednice.

Osim Republike Srpske, sporazum sa kompanijom Grexel, koja se bavi energetskim sertifikatima, potpisala je i Albanija, saopšteno je iz Sekretarijata Energetske zajednice.

Albanija i Republika Srpska tako su se pridružile Srbiji, kao jedine članice Energetske zajednice na Zapadnom Balkanu, koje mogu da izdaju garancije porijekla elektične energije. Od ostalih država Eneregetske zajednice ovaj sporazum potisala je i Gruzija.

Grexel je izabran kao kompanija koja će u okviru projekta Sekretarijata za uspostavljanje regionalnog sistema za garancije porijekla, pripremiti devet registara za članice: Albaniju, dva entiteta u BiH (Federacija BiH i Republika Srpska), Crnu Goru, Gruziju, Kosovo* , Moldaviju, Severnu Makedoniju i Ukrajinu.

Sekretarijat je pohvalio nacionalne izdavaoce u Albaniji i Republici Srpskoj za uspješno pokretanje elektronskog registra za garancije porekla, dodajući da sporazumi osiguravaju punu operativnost sistema u skladu sa zahtjevima EU, služeći interesima proizvođača energije iz obnovljivih izvora i potrošača.

Ova prekretnica otvara put da registar postane operativan u skladu sa standardima EU i da omogući potrošačima da izaberu energiju koju će trošiti kako bi aktivno doprineli energetskoj tranziciji, saopšteno je iz Sekretarijata.

Garancije porijekla, kako se dodaje, igraju ključnu ulogu u osnaživanju potrošača i olakšavanju korporativnih ugovora o otkupu električne energije (PPA).

Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata rekao je da će uspostavljanje registara pružiti krajnjim korisnicima dokaz o porijeklu, osiguravajući transparentnost i odgovornost u energetskom sektoru. “Podstičemo druga tijela koja izdaju garancije porijekla u našim ugovornim stranama da slijede ovaj primjer”, rekao je Lorkovski.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *