Rafinerija Modriča zainteresovana za izgradnju solarnih elektrana

Rafinerija Modriča je izrazila interes za ulaganje u izgradnju solarnih elektrana i obezbjeđivanje proizvodnje električne energije na taj način, prvenstveno za vlastite potrebe.

Ovo je saopšteno nakon sastanka ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića i direktora Rafinerije ulja Modriča Vladimira Ganadijeviča Oniščenka.

Oni su potpisali Sporazum o saradnji između Vlade Srpske i ove kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije, prvenstveno izgradnje solarnih elektrana.


Imajući u vidu količine energije koje troši, energetsku krizu i porast cijene energenata, Rafinerija Modriča je izrazila interes za ulaganje u izgradnju solarnih elektrana i obezbjeđivanje proizvodnje električne energije na taj način, prvenstveno za vlastite potrebe, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Srpske.

S tim u vezi Rafinerija ulja Modriča će istražiti mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije na određenim lokacijama i o svom trošku sačiniti potrebnu dokumentaciju, te podnijeti zahtjev za dodjelu koncesije, ukoliko studije pokažu tehničku izvodljivost i ekonomsku opravdanost realizacije.

Vlada Republike Srpske je ovim sporazumom izrazila spremnost da investitoru pruži pomoć u realiziciji projekta u skladu sa važećim propisima.

Sporazum je zaključen na period od dvije godine.

Rafinerija ulja Modriča je u većinskom vlasništvu ruske kompanije “Zarubežnjeft”, koja je 2007. godine privatizovala preduzeća Naftne industrije Republike Srpske koja sada posluju pod zaštitinim znakom “Nestro”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *