Puštena u rad rekonstruisana toplana na gas u Istočnom Sarajevu

U Istočnom Sarajevu puštena je u rad rekonstruisana i gasifikovana kotlovnica preduzeća “Toplana-INS”, što je prvi uspješni projekat “Sarajevo-gasa” iz Istočnog Sarajeva vrijedan šest miliona KM.

Toplanu su svečano pustili u rad predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Direktor preduzeća “Toplane–INS” Dejan Berjan rekao je da je stavljanjem u pogon toplane na gas u Istočnom Sarajevu obezbijeđeno utopljavanje 70.000 metara kvadratnih stambenog prostora, 900 stanova i 30 institucija.


Berjan je naveo da je kapacitet kotlova, koji je do sada bio osam megavata, povećan na 20 megavata.

Nakon puštanja u rad rekonstruisane i gasifikovane kotlovnice preduzeća “Toplana-INS”, Dodik je istakao da ovaj projekat ne bi bilo moguće provesti bez odluke Vlade Republike Srpske da kompaniju “Sarajevo-gas” Istočno Sarajevo otkupi od akcionara i da ta firma bude u stoodstotnom vlasništvu Srpske, odnosno, države.

Energetska politika Republike Srpske usmjerena je na gasifikaciju Srpske i nastaviće reformu gasnog sektora, izjavio je resorni ministar Petar Đokić.

“Uvjeren sam da je gas energent budućnosti i da treba da se povežemo na gasne sisteme u regionu kako bismo osigurali dovoljne količine gasa za buduća vremena” rekao je Đokić.

(agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *