Prva gigafabrika za proizvodnju litijum-jonskih baterija otvara se u Sloveniji

Gigafabrika za proizvodnju litijum-jonskih baterija biće otvorena 2024. godine u Sloveniji.

Slovenački proizvođač akumulatora TAB (Tovarna akumulatorskih baterija) pokrenuće proizvodnju sistema za baterijsko skladištenje energije u Prevaljama. Investicija je vrijedna 18 miliona evra, a planirano je otvaranje 100 radnih mjesta.

„Ovaj projekat će značajno povećati naše proizvodne kapacitete litijum-jonskih uređaja za skladištenje električne energije i doprinijeti evropskoj zelenoj tranziciji “, rekao je izvršni direktor TAB-a Roman Burja.

Automatizovanu montažnu liniju za baterijske module i pakete će razviti, izgraditi i isporučiti austrijska kompanija BM-Rosendahl, poslovna jedinica Rosendahl Nextrom.

Plan je proizvodnja do 180.000 baterijskih modula godišnje, što znači ukupan kapacitet od jednog 1 GWh gigavat-sata. TAB je tu investiciju opisao kao “prvu giga-fabriku koja proizvodi baterijske uređaje za skladištenje električne energije” u Sloveniji. Paketi baterija se mogu koristiti kao stacionarni skladišni i kao pogonski akumulatori

Fabrika će se nalaziti u novoizgrađenim, nekadašnjim prostorijama Lekovog pogona na Prevaljama koje je kupio TAB i gde je već u toku proizvodnja litijum-jonskih baterija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *