Protest ispred Ustavnog suda Srbije zbog iskopavanja litijuma i projekta Jadar

Ispred Ustavnog suda Srbije održan je protest protiv iskopavanja litijuma i projekta “Jadar”.

Predstavnici udruženja najavljuju da će, ukoliko ne dobiju obrazloženje na njihove primedbe o promeni urbanističkog plana, od 11. avgusta radikalizovati protest.

Ekološka udruženja i aktivisti pozvali su na protest zbog sednice Ustavnog suda na kojoj bi trebalo, kako tvrde, da se stavi van snage odluka Vlade kojom je ukinut prostorni plan sa gradnjom rudnika.

U Međuvremenu, Savo Manojlović iz Pokreta Kreni – Promeni objavio je da je Odlukom Ustavnog suda u predmetu IUo39\22 ukinuta Uredba Vlade, kojom je poništen projekat Jadar čime je postupljeno po inicijativi Rio Tinta.

Ako ne dobiju obrazloženje na njihove primedbe o promeni urbanističkog plana, aktivisti najavljuju radikalizaciju protesta od 11. avgusta.

Delegacija udruženja “Ne damo Jadar” tražila je prijem kod predsednika Ustavnog suda i kod osobe zadužene za informacije od javnog značaja, kao i tekstove svih inicijativa koje je podnela kompanija Rio Sava i svih drugih akata.

Portir im je potom objasnio da neće biti primljeni, zbog čega su tražili da im iz suda u zakonskom roku dostave pisani dokument da neće biti primljeni.

Učesnici protesta doneli su lanac i katanac i zaključali vrata Ustavnog suda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *