Predstavljena prva agrosolarna digitalna mapa Evrope

Prva agrosolarna digitalna mapa Evrope, prva ovakve vrste, predstavljena je od strane organizacije SolarPower Europe.

Inovativna platforma prikazuje preko 200 agrosolarnih projekata u 10 evropskih zemalja. Sa kombinovanim kapacitetom većim od 2,8 GW, ovi agrosolarni projekti predstavljaju značajnu prekretnicu u integraciji solarne energije sa poljoprivrednim praksama. 

Mapa predstavlja različitu paletu primjene solarne tehnologije, sa solarnim panelima iznad i između usjeva, panele na krovovima staklenika itd.

Lina Dubina, savjetnica za politiku održivosti u SolarPower Europe izjavila je da mapa otkriva kako agrosolar i poljoprivreda mogu ići ruku pod ruku kako bi se podržalo mnoštvo usjeva kao što su vinova loza, voće, povrtlarske kulture, pšenica, ječam i još mnogo toga. Agrosolari se, takođe, mogu integrisati sa praksama uzgoja stoke, uključujući ispašu ovaca, krave, kokoši i pčelarstvo.

Mapa pruža sveobuhvatan pregled projekata širom Švajcarske, Francuske , Holandije, Litvanije, Njemačke, Španije, Italije, Belgije, Austrije i Velike Britanije i služi kao vrijedan resurs za sve zainteresovane za vezu solarne energije i poljoprivredr.

Projekt pruža najsveobuhvatniji pregled agrosolarnih projekata u Evropi proizvođačima solarne energije, poljoprivrednicima, istraživačima i kreatorima politike. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *