Agrosolari – zaštita zasada od vremenskih nepogoda

Agrosolari su solarni paneli koji se postavljaju iznad poljoprivrednih usjeva, proizvode električnu energiju i kontrolisamo prave hladovinu iznad usjeva smanjujući temperaturu

Klimatske promjene i razorne vremenske pojave postale su naša svakodnevica. Nema sektora koji zbog njih nije ugrožen, ali se čini da je poljoprivreda među najteže pogođenima. U Evropi su se kao inovativno i ekološki prihvatljivo rješenje ovog problema nametnuli agrosolari.

Agrosolari omogućuju inovativni pristup proizvodnji hrane i čiste energije na istom mjestu, uz strateški postavljene solarne panele na poljoprivrednom tlu, povrh poljoprivrednih zasada. Istovremenom proizvodnjom hrane i energije iz obnovljivih izvora ostvaruje se dvonamjensko korištenje zemljišta što, u smislu efiksnosti i multifunkcionalnosti, prevazilazi tradicionalne metode proizvodnje.

Agrosolarni sistemi tako djeluju kao agrotehnička mjera i pružaju fizičku zaštitu poljoprivrednih zasada. Prepoznavanje agrosolara kao snažnog alata u borbi protiv klimatskih promjena, ali i kao ključnog elementa zaštite poljoprivredne proizvodnje, moglo bi dovesti do revolucionarnih promjena u načinu na koji gledamo na poljoprivredu.

S obzirom na aktualna klimatska zbivanja u kontinentalnoj Hrvatskoj donosimo pregled mogućnosti zaštite od tih uvjeta kroz agrosunčane elektrane.

Agrosolari kao zaštita od jakih vjetrova

S klimatskim promjenama, bilježimo povećanje učestalosti i intenziteta oluja i jakih vjetrova. Oni mogu biti razorni za trajne zasade, uzrokujući ozbiljnu štetu pa čak i njihov potpuni gubitak. Međutim, robusne strukture solarnih panela koji se koriste u agrosolarnim sustavima mogu biti izvrsna zaštita poljoprivrednog zasada.

Solarni paneli najčešće su testirani na oko 2400 Pa sile, odnosno na brzinu vjetra od oko 225 km/h. Ove strukture, kada su postavljene na određenim visinama iznad tla, djeluju kao snažna barijera protiv jakog vjetra. Smanjenjem brzine vjetra u nivou zasada sprečavaju se oštećenja i uništavanje biljaka, čineći ih otpornijima na jake oluje i vjetrove.

Agrosolarna zaštita od obilnih padalina i tuče

U regijama s prekomjernom količinom oborina, agrosolari pružaju značajnu prednost. Intenzivni i oblini pljuskovi u kratkom vremenskom razdoblju uzrokuju eroziju tla, te bolesti korijena biljke što rezultira uništenjem usjeva ili trajnim gubitkom proizvodnosti poljoprivrednog zemljišta.

Agrosolarni sistemi, međutim, mogu pomoći u reguliranju količine padaline koja dospijeva izravno na tlo. Na taj način pomažu u održavanju cjelovitosti tla i sprječavaju nakupljanje vode. Takođeragrosolari doprinose i smanjenju uticaja na klimatske promjene. Naime degradacija tla dovodi do smanjenja organske tvari u njemu što direktno utiče na smanjenje kapaciteta tla za pohranu karbona.

Sistem se može dizajnirati tako da usmjerava ili akumulira višak kišnice, čime se osigurava da se voda, dragocjeni resurs, ne rasipa, već optimalno koristi u sušnim periodima. Ova karakteristila, takođe, predstavlja priliku za razvoj pametnih rješenja za navodnjavanje, dodatno povećavajući otpornost poljoprivredne proizvodnje.

Grad je još jedna prijetnja koja može izazvati potpunu katastrofu i gubitak poljoprivredne proizvodnje, direktno utičući na opstanak poljoprivrednika. U odbrani protiv gara se ,kao zaštita mogu, koristiti agrosolari. Ove strukture mogu poslužiti kao štit, preuzimajući najveću silu udara. Štaviše, proizvođači solarnih panela vode računa o ovom problemu neovisno o poljoprivredi te testiraju i certificiraju svoje panele na oštećenja od tuče.

Francusko istraživanje vremenskih nepogoda u zasadima sa agrosunčanim elektranama

Francuska kompanija Sun’Agri kombinovala je svoje dinamičke agrosolarne sustave s mrežom senzora za prikupljanje meteoroloških i agroklimatskih podataka uz pomoć Sistema umjetne inteligencije.

U saradnji s SEFRA-om, eksperimentalnim voćnjakom u francuskoj regiji Auvergne-Rhône-Alpes, započeli su s istraživanjima ove tehnologije. Cilj istraživanja bio je zaštititi usjeve od ekstremnih vremenskih neprilika, optimizovati proizvodnju i postaviti čvrste tehno-ekonomske reference u području voćarske proizvodnje. SEFRA je preuzela ključni zadatak praćenja agronomskih rezultata u pogledu kvaliteta i količine prinosa, rasta stabala, razvoja bolesti i potrošnje resursa. Početni rezultati bili su vrlo obećavajući i pokazali su kako su agrosolarne strukture značajno ublažile štetu od mraza na breskvama. Zabilježeno je samo 9% gubitka cvjetova ispod agrosolara, u usporedbi s nevjerojatnih 35% u kontrolnom, nezaštićenom području.

Još se obrađuju podaci koji mogu pokazati koliku zaštitu od oluja i grada agrosolari pružaju biljkama u ovom voćnjaku. No dok se suočavamo s prijetnjama klimatskih promjena i nesigurnšću proizvodnje hrane, agrosolari širom Evrope pružaju nadu za otporniju poljoprivredu. Zaštitom od ekstremnih vremenskih uslova i pametnim upravljanjem resursima, agrosolari postavljaju temelje za održiviju, stabilniju i sigurniju budućnost poljoprivrede.

Izvor: OIE Hrvatska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *