Potrebno raditi na izuzeću električne energije od plaćanja CBAM takse

Potrebno je maksimalno posvećeno raditi na izuzeću električne energije od plaćanja CBAM takse, kako Bosna i Hercegovina ne bi ostala jedino „ostrvo“ u Energetskoj zajednici, na koje će se ovaj mehanizam primijeniti.

Ovo je zaključeno na sastanku federalnog ministara energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića sa upravom JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar na čelu sa v.d. generalnog direktora Dragom Bagom.

Primjenom ovog mehanizma, upravo bi proizvođači iz obnovljivih izvora energije bili pogođeni na najnepravedniji način, rečeno je na sastanku.

EU 1. oktobra ove godine počinje primjenu Mehanizama za prilagođavanje granice karbona (CBAM) u prelaznoj fazi. Predviđeno je da uvoznici u Evropsku uniju, od početka 2026. godine, počnu da plaćaju CBAM, odnosno taksu na uvoz proizvoda u čijoj proizvodnji se oslobađa veća količina karbona-dioksida CO2.

Prvo će se primjenjivati na uvoz određene robe čija proizvodnja uzrokuje emitovanje velike količine karbon-dioksida kao što su : cement, željezo i čelik, aluminijum, đubriva, elektična energija i vodonik. Za ispunjavanje uslova za izuzeće BiH iz mehanizma CBAM potrebno je spajanje tržišta električne energije sa susjednim zemljama i jasna mapa puta za uvođenje EU ETS u BiH.

Na sastanku je naglašena važnost izgradnje novih proizvodnih objekata JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar, prvenstveno Fotonaponske elektrane EPHZHB 1 i Vjetroelektrane Poklečani, čija će izgradnja doprinijeti kvalitetu i sigurnosti snabdjevanja električnom energijom.

To će doprinijeti ispunjavanju osnovnih ciljeva energetske tranzicije i dekarbonizacije, a što je u skladu sa obavezama definisanima Ugovorom o uspostavi Energetske zajednice čiji je Bosna i Hercegovina potpisnik, saopšteno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Na sastanku je razgovarano o nedavno usvojenom setu energetskih zakona, odnosno obavezama koje proizlaze iz ovih zakona, s posebnim naglaskom na restrukturiranje elektroprivrednih preduzeća i razdvajanje operatora distributivnog sistema za koje je predviđen rok od dvije godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *