Potražnja za gasom u svijetu usporiće u narednim godinama – IEA

Očekuje se da će potražnja za gasom u svijetu značajno usporiti, gledajući srednjoročno, odnosno u periodu od 2022. do 2026. godine.

Potražnja za gasom u svijetu je na putu da, u ovom periodu, poraste u prosjeku za 1,6% godišnje.

To je pad sa prosječnih 2,5% godišnje, koliko je bila između 2017. i 2021. godine, navodi se, između ostalog, u Srednjoročnom izvještaju o gasu za 2023. godinu Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Globalna energetska kriza izazvana sukobom u Ukrajini dovela je do značajnih promjena na tržištima gasa. Nakon decenije snažnog rasta između 2011. i 2021. globalna potražnja za gasom je na putu da poraste u prosjeku za “samo” 1,6% godišnje između 2022. i 2026. godine, navodi se u Izvještaju.

Zbog toga se vrhunac potražnje očekuje do kraja ove decenije.

Potražnja na tržištima širom svijeta već je dostigla vrhunac i predviđa se da će opasti za 1% godišnje do 2026. godine, što je posljedica faktora koji uključuju ubrzano uvođenje obnovljivih izvora energije i poboljšanu energetsku efikasnost.

Konkretno, gubitak gasa iz Rusije primorao je evropske vlade da traže alternativna rješenja za održavanje energetske bezbjednosti.

Istovremeno, očekuje se da će rast biti koncentrisan na brzorastućim azijskim tržištima, kao i u nekim gasom bogatim ekonomijama na Bliskom istoku i Africi.

Samo Kina će činiti skoro polovinu ukupnog rasta globalne potražnje za gasom između 2022. i 2026. godine, navodi IEA.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *