Potpisan Memorandum o razumijevanju o projektu izgradnje HE Bileća

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je danas u Banjaluci sa predsednikom Upravnog odbora kineske kompanije AVIC – China National Aero-Technology International Engineering Corporation Liuom Honghoungom Memorandum o razumijevanju o projektu izgradnje HE Bileća. 

Planskim dokumentima iz oblasti energetike predviđena je prioritetna izgradnja HE „Bileća“ te je ovim Memorandumom izražena namjera strana potpisnica da pregovaraju o uslovima saradnje na ovom projektu i eventualnom zaključivanju odgovarajućih ugovora o njegovoj realizaciji, u skladu sa važećim propisima.

U Memorandumu se navodi da će kineska kompanija o svom trošku da ocijeni postojeću dokumentaciju za izgradnju HE „Bileća“ i da će izvršiti potrebna istraživanja terena, kako bi pripremila studiju izvodljivosti projekta i ostale potrebne dokumente.

„Vlada je prepoznala pozitivne rezultate koje je kompanija AVIC kao izvođač radova ostvarila tokom aktivnosti izgradnje HE „Bistrica“ i u tom smislu će ih podržati ukoliko budu angažovani kao izvođač radova na osnovu javnog poziva koji bi bio raspisan za projekat izgradnje HE „Bileća““, rekao je ministar Đokić. Prema njegovim riječima, interes ove kompanije da realizuje i druge energetske projekte u našoj zemlji pored onih koje već realizuje jasan je pokazatelj da je Republika Srpska poželjno investiciono područje bogato resursima koje možemo i treba da stavimo u funkciju njenog razvoja.

Procjenjena instalisana snaga budućeg postrojenja je 33,5MW i realizovaće se po principu „ključ u ruke“. Memorandum je zaključujen na period od šest mjeseci.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kineske osiguravajuće kuće „Sinošur“, Uvozno-izvozne banke Kine, Elektroprivrede RS, preduzeća „HE Bistrica“ i „HE na Drini“.

Prije ovog sastanka je u istom sastavu održan sastanak u kabinetu premijera Viškovića, tokom kog je razgovarano o realizaciji projekta izgradnje HE na rijeci Bistrici i finansiranju ovog projekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *