“Porodice tri plus” traže da blok tarife u FBiH ne obuhvataju višečlana domaćinstva

Udruženje “Porodice tri plus” uputilo je inicijativu Elektroprivredi i FERK-u kojom traže da se porodice s većim brojem djece u FBiH izuzmu od povećanju cijena struje, odnosno uvođenja blok tarife.

Ovu inicijativu će FERK razmatrati na narednoj sjednici koja je zakazana za 29. april.

Iz ovog Udruženja su istakli da porodice sa većim brojem članova nužno koriste električnu energiju za svoje osnovne životne potrebe i kao takve zbog velikog broja djece ne mogu ostati u prvoj – zelenoj tarifi do potrošenih 280 kWh, a koja će jedina ostati bez poskupljenja.

“Kada je u pitanju potrošnja električne energije, potpuno je očekivano da domaćinstva s velikim broje djece, da bi ispunili osnovne životne potrebe u elementima gdje im je neophodna električna energija, istu uvećano troše. Tačnost ove tvrdnje temeljimo na računima za domaćinstva višečlanih porodica a koji prosječno iznose 400+ potrošenih kWh, bez korištenja uređaja za grijanje i klimatizaciju domaćinstava”, saopšteno je iz ovog udruženja.

Međutim, Elektroprivreda BiH tvrdi da se u zelenoj zoni nalazi 60 posto domaćinstava.

Udruženje je zatražilo i hitan sastanak s predstavnicima FERK-a na kojem bi prije sjednice dodatno pojasnili prijedloge o načinu olakšica za porodice s djecom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *