Plutajuće solarne elektrane do 2031. premašiće 6 GW

Plutajuće solarne elektrane sve popularnije u Aziji i na Pacifiku, slijedi Evropa

Očekuje se da će globalno tržište za plutajuće solarne elektrane premašiti 6 GW do 2031. godine.

U isto vrijeme, osobe zadužene za razvoj se bore da zadovolje rastuću solarnu potražnju i traže alternativne razvojne tehnologije, pokazuje analiza.

Očekuje se da solarna energija iz plutajućih solarnih elektrana  imati stabilan tržišni udio u poređenju  s ukupnom globalnom potražnjom za solarnom energijom, pri čemu se očekuje porast ukupne godišnje stope rasta za plutajuću solarnu energiju (FPV) za 15% u sljedećih deset godina.

Predviđa se da će 15 zemalja premašiti 500 MW kumulativnih plutajućih solarnih instalacija do 2031., pri čemu će Indonezija, Indija i Kina činiti gotovo 70% ukupne potražnje za FPV u 2022.

Tržište Azije i Pacifika imalo je približno 3 GW plutajućih solarnih projekata u 2022., pokrivajući preko 90% plutajuće solarne potražnje te godine, navodi se u analizi Wood Mackenzieja.

Uprkos troškovima razvoja koji su 20-50% veći, u poređenju sa montažom uporedivih projekata na kopnu, povećana konkurentnost pomaže u smanjenju troškova u ovom sektoru.

Evropa postaje druga najveća regija po potražnji za plutajućim solarnim elektranama

Sa skoro 150 MW, Evropa je druga najveća regija po potražnji za plutajućim solarnim elektranama, sa Holandijom na čelu koju slijedi Francuska. 

Holandija ima najveći FPV projekat izvan azijsko-pacifičkog regiona, koji predstavlja 32% evropskog FPV tržišta u 2022. godini, zahvaljujući plutajućem solarnoom parku Sellingen (41,4MW) koji je priključen na mrežu 2021. godine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *