Plan upravljanja otpadom u FBiH u završnoj fazi

Plan upravljanja otpadom na području FBiH je u završnoj fazi, kako bi se omogućilo bolje i kvalitetnije upravljamo otpadom.

Ovo je izjavila federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder na sastanaku s resornim kantonalnim ministrima. dodajući da je to zajednički budući izazov.

Teme razgovora bile su javni pozivi za 2024. godinu, unapređenje zakonske legislative iz oblasti okoliša, te pripreme budžeta za narednu godinu.

Nakon sastanka najavljeno je da će se s ciljem poboljšanja stanja u oblasti okoliša raditi na izradi potpuno novog zakona o upravljanju otpadom, kao i da će se uskoro proglasiti veći broj zaštićenih područja u FBiH.

Istakla je da je u saradnji s kantonalnim ministarstvima pokrenuta izrada novog zakona o upravljanju otpadom. Ministrica je podsjetila da se u parlamentarnoj proceduri nalaze izmjene i dopune važećeg zakonskog teksta, koji je potrebno izmijeniti zbog prevazilaženja trenutnih izazova u oblasti upravljanja otpadom.

Također, ministrica Pozder je naglasila da su sa kantonalnim ministarstvima pokrenute aktivnosti kako bi se proglasio što veći broj zaštićenih područja. U planu je da skupštine Posavskog i Zeničko-dobojskog kantona uskoro proglase određena zaštićena područja, a istaknuto je da je u taj proces od počeka je uključeno Federalno ministarstvo okoliša i turizma i sa tehničke i finansijske strane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *