Organizacije civilnog društva pozivaju EBRD da preispita ulaganja u rudarstvo

Dvadeset organizacija civilnog društva iz devet država i sedam međunarodnih organizacija za zaštitu životne sredine i ljudskih prava, apelovale su na Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) da preispitati svoj pristup investicijama u rudarstvo.

U svojim preporukama , međunarodne i organizacije iz Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Mongolije, Ugande, Ukrajine i Uzbekistana pozivaju EBRD da učini više na zaštiti životne sredine i dobrobiti lokalnih zajednica ali i da preduzme mjere za smanjenje potražnje za kritičnim sirovinama, objavila je organizacija Bankwatch.

EBRD je trenutno u procesu revizije strategije rudarskog sektora za period od 2024. do 2028. godine. Nacrt dokumenta predlaže povećanje ulaganja u iskopavanje kritičnih sirovina potrebnih za zelenu i digitalnu tranziciju, kao i u promociju istraživanja. 

Organizacije civilnog društva dostavile su 15. septembra preporuke u vezi sa rudarskom strategijom EBRD-a, a zalažu se za sljedeće mjere: 

  • Prioritet kružne ekonomije u odnosu na samo rudarstvo; 
  • Fokusiranje na smanjenje ukupne količine sirovina u odnosu na finalni proizvod i promovisanje recikliranja; 
  • Osiguranje da se ne ulažu u rudarstvo u državama koje ne sprovode zakone o zaštiti životne sredine; 
  • Definisanje zabranjene zone i zabranjene tehnologije; 
  • Garancija prava za autohtone narode i saglasnost svih pogođenih zajednica; 
  • Pružanje konkretne koristi lokalnim zajednicama u državama u kojima EBRD posluje. 

Iako se u nacrtu strategije ističe važnost unapređenja odnosa između rudarskih kompanija i lokalnih zajednica, javne konsultacije o nacrtu sprovedene su tokom perioda ljetnih praznika. Veoma mali broj odabranih grupa pozvan je u izuzetno kratkom roku na lokalne konsultacije, što je ozbiljno ograničilo javno mišljenje.

Rudarski sektor ima istoriju zagađenja, kršenja ljudskih prava, otpora zajednice i odmazde protiv aktivista širom svijeta. To je i dalje najopasniji sektor za zaštitnike životne sredine, sa skoro 30 posto godišnjih napada na aktiviste. 

Projekti koje finansira EBRD u Jeremeniji (Amulsar) i Bosni i Hercegovini ( Adriatic Metals ) već su izazvali pritužbe pogođenih zajednica EBRD-ovom nezavisnom mehanizmu odgovornosti za projekte (IPAM) zbog zagađenja životne sredine i nedostatka javnih konsultacija. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *