Odluka Vlade: EPS postaje akcionarsko društvo – nastavlja da obavlja djelatnosti javnog preduzeća

Vlada Srbije donijla je Odluku o promjeni pravne forme Javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije” u nejavno akcionarsko društvo sa 36,5 miliona akcija, od kojih svaka nominalno vredi 10.000 dinara, objavljeno je u “Službenom glasniku”.

U odluci se navodi da će “Elektroprivreda Srbije” ubuduće biti akcionarsko društvo i ističe da će EPS AD nastaviti da obavlja djelatnosti javnog preduzeća, na isti način kao i prije promjene pravne forme.

Cilj promjene statusa EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo je da se uvede red u poslovanje i da od gubitaša postane kompanija koja zarađuje, stav je zvaničnika Srbije.

EPS AD će ostati vlasnik cjelokupne imovine preduzeća i dužnik svih obaveza Javnog preduzeća, a sudski postupci u ime, odnosno protiv EPS-a nastavljaju se.

Svi ugovori EPS-a ostaju na snazi bez potrebe zaključenja posebnih aneksa. 

Ukupan akcijski kapital EPS-a iznosi 365,1 milijardu dinara, a na osnovu ove odluke Vlade Srbije biće fomirana knjiga akcionara nakon registracije akcija kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Odluka Vlade Srbije donijeta je na osnovu Zakona o privrednim društvima i Zakona o Vladi, navodi se u odluci objavljenoj u “Službenom glasniku”. 

Jedini vlasnik dosadašnjeg javnog, a ubuduće akcionarskog društva EPS, je Republika Srbija. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *