Njemačka kompanija naručila vjetroturbine od kineske kompanija i pokrenula brojne kritike

Njemačka kompanija za upravljanje imovinom Luxcara objavila je da je s kineskim Ming Yangom potpisala sporazum o isporuci vjetroturbina za park u Sjevernom moru, pokrenuvši lavinu kritika među evropskim proizvođačima.

Kineska kompanija trebala bi isporučiti 16 vjetrotrubina kapaciteta od 18,5 MW koje će biti postavljene 2028. godine u parku Waterkant u njemačkim vodama Sjevernog mora.

Waterkant će proizvoditi struju za nekih 400.000 domaćinstava i pomoći Njemačkoj da ostvari cilj i do 2030. podmiruje 80 posto potreba za strujom iz obnovljivih izvora, saopštio je Luxcara.

Sporazum je potpisan nakon međunarodnog konkursa i temeljne analize lanca snabdjevanja, uticaja na okolinu i zajednicu i standarda korporativnog upravljanja, koje EU propisuje, ističu u njemačkoj kompaniji, dodavši da je provjeri podvrgnuta i kibernetička sigurnost.

“Waterkant je temeljno analizirao ponude turbina koje su pristigle na međunarodni konkurs raspisan krajem 2023. godine”, naglasili su u Luxcari, dodavši da će dijelovi za turbine biti nabavljeni od evropskih podizvođača.

Odlukom za najmoćniju svjetsku vjetroturbinu na moru, moći ćemo ubrzati energetsku tranziciju Njemačke uz podsticanje preko potrebne konkurencije u industriji. U svakom slučaju, upravljanje, rad i kontrola vjetroelektrane Waterkant ostaće u potpunosti u rukama nezavisne njemačke kompanije

Holger Matthiesen , direktor projekta u Luxcari i generalni direktor projektne kompanije Waterkant Energy

Narudžba je izazvala val kritika među evropskim proizvođačima.

Dogovoreni posao osiguraće Kini pristup ključnoj njemačkoj infrastrukturi, upozorila je u srijedu udruženje WindEurope, dodavši da su turbine za Waterkant mogli isporučiti evropski proizvođači.

”Njemačka i EU moraju (napokon) odlučiti smatraju li energiju vjetra strateškim sektorom, prije nego što bude prekasno”, poručili su iz udruženja, zaključivši da evropska industrija vjetroturbina želi jednake uslove za sve.

Početkom aprila Evropska komisija otvorila je istragu o ponudama kineskih proizvođača vjetroturbina na javnim konkursima u Španiji, Grčkoj Francuskoj, Rumuniji i Bugarskoj kako bi utvrdila jesu li u prednosti zbog državnih subvencija. Instalirane vjetroeletrane u EU uglavnom su domaće proizvodnje, ali kineski proizvođači osvojili su do kraja 2022. godini otprilike dvije trećine globalnog tržišta.

Izvor: HINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *