Njemačka kompanija BMZ otvara fabriku baterija u Sjevernoj Makedoniiji

Njemačka kompanija za proizvodnju litijum-jonskih baterija, BMZ će u Sjevernoj Makedoniji otvoriti fabriku sa projektovanim godišnjim izvozom od preko 360 miliona evra, najavila je vlada u Skoplju.

Vicepremijer Sjeverne Makedonije za ekonomska pitanja Fatmir Bitići je, kako je saopšteno, rekao da je ta investicija BMZ-a, za koju je potpisan ugovor u Frankfurtu, vrijedna 65 miliona evra i da će otvoriti 755 novih radnih mesta.

Bitići je, nakon potpisovanja ugovora, ocijenio da će sa projektovanim godišnjim izvozom od preko 360 miliona evra nova fabrika BMZ-a značiti direktnu korist za izvozne mogućnosti Sjeverne Makedonije i unapređenje trgovinskog bilansa, ali i direktno učešće u izgradnji dugoročnih trajne i održive osnove za ekonomski rast i razvoj zemlje.

„BMZ je kompanija koja proizvodi baterije i implementira baterijske sisteme u sektorima koji, u uslovima intenzivirane globalne tranzicije ka zelenoj ekonomiji, dobijaju sve naglašeniju tržišnu vrednost i mogućnosti za uspeh“, rekao je Bitići.

Direktor Direkcije za tehnološko-industrijske razvojne zone (DTIRZ) Jovan Despotovski je istakao da je investicioni ugovor sa nemačkom kompanijom vredan 65 miliona evra potpisan samo sedam mjeseci nakon prvog sastanka.

„Najvažnije je da će BMZ zaposliti više od 750 ljudi sa platama od preko 1.200 evra bruto. BMZ je i prva kompanija koja se formalno obavezuje da pruži konkretnu podršku razvoju veština mladih u našoj zemlji. Ovo je dobar primer kako građani imaju konkretnu korist od investicija“, rekao je Despotovski u Frankfurtu nakon potpisivanja ugovora.

Vlada Dimitra Kovačevskog je, kako je saopšteno, dogovorom sa BMZ „u posljednje dvij i po godine završila investicioni ciklus od preko 950 miliona evra, koji već otvaraju nova radna mjesta, čiji će ukupan broj dostići preko 12.500“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *