Najmanje 40 % svih unutrašnjih sukoba u svijetu povezano sa eksploatacijom prirodnih resursa

U posljednjih 60 godina najmanje 40 % svih unutrašnjih sukoba bilo je povezano sa eksploatacijom prirodnih resursa, bilo da se radi o resursima visoke vrijednosti kao što su drvo, dijamanti, zlato i nafta ili oskudnih resursa kao što su plodna zemlja i voda.

Ovo se navodi u saopštenju Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i napominje da je utvrđeno da je dvostruko veća vjerovatnoća da će se sukobi, koji uključuju prirodne resurse, ponoviti.

Nalazi su objavljeni povodom obilježavanja 6. novembra, Međunarodnog dana prevencije eksploatacije životne sredine u ratu i oružanim konfliktima.

Generalna skupština UN-a je 5. novembra 2001. godine proglasila 6. novembar, Međunarodnim danom za sprečavanje eksploatacije životne sredine u ratu i oružanim sukobima.

Životna sredina – žrtva rata koja se ne spominje

“Iako je čovječanstvo ratne žrtve oduvijek brojalo u smislu mrtvih i ranjenih vojnika i civila, uništenih gradova i sredstava za život, životna sredina je često ostajala neobjavljena žrtva rata. Izvori vode su zagađeni, usjevi spaljeni, šume posječene, zemljišta zatrovana, a životinje ubijene da bi se stekla vojna prednost”, navode UN.

Skupština Ujedinjenih nacija za životnu sredinu usvojila je 27. maja 2016. godine rezoluciju, kojom je prepoznata uloga zdravih ekosistema i resursa, kojima se održivo upravlja, u smanjenju rizika od oružanih sukoba i potvrdila svoju posvećenost punoj implementaciji ciljeva održivog razvoja navedenih u rezoluciji Generalne skupštine „Transformacija našeg svijeta: Agenda za održivi razvoj 2030”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *