MOL ne preuzima NIS, dugoročno se fokusira na razvoj INE

Iako je u srpskim poslovnim krugovima nedavno ponovno aktuelizovana mogućnost da se MOL upusti u preuzimanje Naftne industrije Srbije (NIS), to se neće dogoditi.

Kako saznaje Poslovni dnevnik, od dobro obaviještenih izvoza, MOL se neće upuštati u daljnje regionalno širenje, već će se posvetiti svojim članicama u regiji, prvenstveno Ini. Do kraja godine trebalo bi biti finalizovano i preuzimanje benzinskih pumpi OMV Slovenije.

Regionalna strategija

MOL-u je u najboljem interesu da Ina ostane jaka kompanija koja dobro funkcioniše, jedna od odlučujućih energetskih kompanija u srednjoistočnoj Evropi. Proteklih je sedmica, u više navrata potvrđeno, kako MOL nema namjeru prodavati svoj udio u Ini.

Iz MOL-a poručuju kako je Ina sada u fokusu jer treba na najbolji mogući način kapitalizovati nedavne investicije. Npr. investicija u riječku rafineriju vrijedna 630 miliona evra, trebala bi donijeti šire regionalne plodove, kako na hrvatskom tako i na slovenačkom tržištu.

I analitičari u rafinerijskom poslovanju vide strateški zaokret MOL-a. Kako su nedavno u bilješci napisali analitičari Fitcha, snabdjevanje naftom iz naftovoda izuzeta je od sankcija, ali rizik od prekida snabdjevanja, uglavnom, proizlazi iz naftovoda Družba, ključnog pravca snabdjevanja ruske nafte u Mađarsku, koji prolazi preko Ukrajine, gdje je rat u toku.

MOL procjenjuje da trenutno može zamijeniti 80% ruske nafte, ali bi to dovelo do postupnog nakupljanja tehničkih problema u njegovim proizvodnim postrojenjima. MOL trenutno koristi 30-35% neruske sirove nafte i procjenjuje da će taj udio narasti na otprilike polovinu, do novembra 2023. godine, dok će potpuna zamjena biti moguća od 2025. godine

Važnost Srbije

MOL je u Srbiji prije šest godina počeo transformirati svoje benzinske pumpe prema konceptu Fresh Corner. Srbija je važno tržište za MOL i u skladu s tim tražimo mogućnosti za daljnji rast i širenje maloprodajne mreže, potvrdio je ovih dana Milenko Janković, glavni izvršni direktopr MOL-a u Srbiji u razgovoru za Diplomacy&Commerce.

– U protekloj godini, koja je donijela izazove na svim poljima, otvorili smo pet novih benzinskih stanica, a sličan napredak planiramo održati iu ovoj godini. Prva u nizu pumpi, koje smo otvorili ove godine, bila je u Temerinu. rekao je Janković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *