Međunarodna agencija za energiju predviđa rast potražnje za naftom

Međunarodna agencija za energiju (IEA), u najnovijem izvještaju, predviđa rast potražnje za naftom u svijetu u 2023. i 2024. godini.

Potražnja za naftom će porasti na 102 mb/d (miliona barela dnevno) u 2023. godini. Potražnji za naftom najviše će da doprinese Kina.

Takođe, IEA je zadržala svoju projekcijuda će globalna potražnja za naftom porasti na rekordnih 102,9 mb/d u 2024. godini, uz postepeno smanjenje kako se posljednja faza ekonomskog oporavka poslije pandemije završi, povećava energetska efikasnost i proširi vozni park električnih vozila.

Rat između Izraela i Hamasa, koji je počeo početkom oktobra nije imao uticaja na tokove snabdevanja naftom, navodi se u izvještaju.

Istovremeno, i svjetska proizvodnja nafte porasla je u oktobru.

Rast u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu nadmašio je prognoze, što je rezultiralo globalnim povećanjem od rekordnih 101,8 mb/d u 2023. godini.

Zemlje koje nisu članice OPEC+ će ponovo pokretati ukupni rast u 2024. godini. U međuvremenu, najveći izvoznici nafte Saudijska Arabija i Rusija potvrdile su početkom novembra da će nastaviti sa dodatnim dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje do kraja godine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *