Mapa 100 najboljih lokacija za solarne elektrane u Srbiji

Objavljena je Mapa 100 najboljih lokacija za solarne elektrane u Srbiji, koju je izradila organizacija The Nature Conservancy.

Rezultat studije solarnog potencijala Srbije1 je mapa koja preklapa potencijal solarnog razvoja sa potencijalom uticaja, kao i izbor od 100 najboljih lokacija za solarni razvoj prema oba kriterijuma.

Procijenjena instalisana snaga je 10 MW po elektrani odnosno 1 GW ukupno.

Procjene ove organizacije govore da bi se sa 100 odabranih lokacija moglo proizvesti dovoljno struje za 200.000 odnosno 10%, domaćinstava u Srbiji. Istovremeno, godišnje uštede ugljenika iznosile milion tona.

Kako bi ispunila svoje obaveze, kao ugovorna strana Energetske zajednice, Srbija treba da poveća udio obnovljivih izvora energije u svojoj bruto potrošnji energije na 40,7% do 2030. godine.

Kako bi olakšala postizanje ovog cilja, Srbija je usvojila novi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije 2021. godine i revidirala ga 2023. godine. Pokrenut je novi val investicija u izgradnju i razvoj postrojenja obnovljive energije, uključujući solarne elektrane. Osim krovnih solarnih panela koje postavljaju domaćinstva i privredna društva, očekuje se da će značajan dio investicija uključiti izgradnju solarnih elektrana većih kapaciteta na zemlji, navodi se u studiji.

1Mapa ne obuhvata teritoriju Kosova

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *