Ležište nafte kod Šamca još uvijek u fazi istraživanja

Ležište nafte na području opštine Šamac još je u fazi istraživanja i u ovom trenutku se ne može govoriti o potencijalnim količinama, koje bi se eventualno mogle eksploatisati na ovom prostoru. Ovo je rekao ministar energetike i rudastva RS Petar Đokić i dodao da se eksploatacija sirove nafte vrši radi ispitivanja kvaliteta i hemijsko-tehnoloških karakteristika ove mineralne sirovine.

Đokić je razgovarao sa načelnikom Šamca Đorđem Milićevićem i vršiocem dužnosti direktora “Јadran-naftagasa” Ljubomirom Terzinom o istraživanjima i eksploataciji sirove nafte, koju ovo privredno društvo vrši na području opštine Šamac, kao i daljim planovima.

Jadran-naftagas” ima koncesiju za istraživanje

U saopštenju iz Ministarstva energetike i rudarstva navodi se da je Đokić podsjetio da je Vlada Republike Srpske koncesionaru “Јadran-naftagas” sredinom prošle godine, u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima, odobrila uzimanje do 5.000 metara kubnih sirove nafte iz bušotine Obudovac tri.

U saopštenju se navodi da je koncesionar je iz ove bušotine uzeo samo 200 metara kubnih sirove nafte, tako da mu je Vlada u januaru ove godine odobrila uzimanje do 4.800 metara kubnih u periodu do šest mjeseci.

Terzin je informisao učesnike sastanka o rezultatima dosadašnjih istraživanja i aktivnostima koje se trenutno provode na terenu, kao i planovima za naredni period, istakavši da se sve aktivnosti provode u skladu sa važećim zakonskim okvirom i predviđenom dinamikom.

Milićević je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa koncesionarom i Ministarstvom energetike, istakavši da on lično i stanovnici ove opštine podržavaju ovaj projekat i da je u interesu lokalne zajednice da se on nastavi.

Prirodne resurse treba staviti u funkciju razvoja lokalnih zajednica i Republike Srpske, u okviru zakonom utvrđenih metodologija koje ne narušavaju životnu sredinu i kvalitet života građana, zaključeno je na sastanku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *