Kvalitet proizvoda u Srpskoj se redovno provjerava

Inspektorat Republike Srpske ove godine uradio je 2.600 uzoraka ove godine, a svega 10 na osnovu laboratorijskih uzoraka bilo je neispravno, izjavila je Duška Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Makivićeva je, za RTRS, rekla da se voće i povrće iz uvoza posebno ispituje, te da je od oko 1.100 uzetih uzoraka neuredno bilo šest do sedam.

Ističe da se uzorkovanje hrane vrši u skladu sa procjenama rizika.

Kada je riječ o uvozu proizvoda vrši se kontrola proizvoda, zatim pregled pošiljke i sama dokumentacija dokumentacija koja prati pošiljku kao i sama laoratorija proizvoda.

Ona navodi da su i domaći proizvođači takođe pod stalnim nadzorom kada je riječ o kvalitetu.

Dragan Knežević, direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske “Dr Vaso Butozan”, navodi da Inspektorat planove samokontrole rigorozno primjenjuje i analiziraju precizno.

Navodi da je Institut “Dr Vaso Butozan” akreditovan institut, izuzetno dobro opremljen sa veoma dobrim kadrom.

– Veterinarski institut u ovoj godini nije imao ni jednu korektovnu mjeru. Normalno je od od 5 do 10 korektivnih mjera, a mi nismo imali ni jednu – naveo je Knežević.

Knežević navodi da se redovno provjerava kvalitet uzoraka svih prehrambenih proizvoda, bilo iz uvoza ili domaćih prozvoda.

Kaže da sve što se na Institutu radi je  sve po propisima međunarodnog standarda.

– Građani Republike Srpske ne trebaju da sumnjaju u analize kada je riječ o Veterinarskom institutu Republike Srpske “Dr Vaso Butozan” – zaključio je Knežević.

Podsjetimo, svijet je nedavno obišla vijest da je premijer Јapana sa nekoliko ministara jeo morske plodove iz mora kod Fukušime, gdje se ispušta prečišćena radioaktivna voda iz nuklearne elektrane.

Ručak je trebalo da dokaže da ispuštanje vode nije opasno po zdravlje ljudi koji jedu ribu ulovljenu na tom mjestu.

Izvor: RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *