Kineski izvor fotona visoke energije dovršava povezivanje prstena za skladištenje

Čitav skladišni prsten kineskog izvora fotona, svjetlosti sinhrotronskog visokoenergetskog zračenja u pekinškoj prigradskoj četvrti Huairou, nedavno je završen i povezan, objavio je Institut za fiziku visokih energija (IHEP) Kineske akademije nauka.

Izvor svjetlosti, visokoenergetski fotonski izvor (HEPS), koji je izgradio IHEP predstavlja veliki naučni infrastrukturni projekat u Kini, prenosi Sinhua

Istraživači će pustiti u rad nosač za skladištenje nakon puštanja u rad među sistema, saopštio je IHEP.

HEPS je sličan velikom rendgenskom aparatu. Ima sposobnost da ubrza elektrone u tri faze, da emituje sinhrotronsko zračenje rendgenskih zraka, koji imaju jaku prodornost i visok nivo osvetljenosti, omogućavajući istraživačima da posmatraju mikrokosmos.

Obim HEPS skladišnog prstena je oko 1360,4 metara i uglavnom se koristi za skladištenje visokoenergetskih i visokokvalitetnih elektronskih snopova u cilju emitovanja rendgenskih zraka sinhrotronskog zračenja visokih performansi. To je treći najveći akcelerator izvora svjetlosti na svijetu i najveći akcelerator u Kini. 

Tri odvojena akceleratora – linearni akcelerator, pojačivač i prsten za skladištenje – čine kompleks akceleratora HEPS-a.

Linearni akcelerator i pojačivač su prošli recenzije naučne i tehničke performanse koje je organizovalo Odeljenje za upravljanje projektima HEPS, ubrzavajući energiju elektronskog snopa sa 500 MeV (megaelektron volti) na 6 GeV (gigaelektron-volti). Svi parametri su dostigli ili premašili specifikacije projekta, a ukupne performanse linearnog akceleratora i pojačivača dostigle su globalno napredan nivo.

Očekuje se da će postati jedan od najsjajnijih objekata za sinhrotronsko zračenje četvrte generacije na svetu kada se završi njegova izgradnja, a služiće u oblastima kao što su napredni materijali, vazduhoplovstvo i biomedicina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *