Kina je vodeća zemlja u 37 od 44 ključne tehnološke oblasti

Kina je vodeća zemlja u svijetu u čak 37 od 44 područja ključne tehnologije, a zapadne zemlje zaostaju u trci za naučnim i istraživačkim otkrićima, pokazuje izvještaj Australijskog instituta za stratešku politiku.


Kina je u poziciji da postane vodeća svjetska tehnološka velesila, a njena dominacija već obuhvata odbranu, svemir, robotiku, energiju, prirodnu okolinu, biotehnologiju, vještačku u inteligenciju, napredne materijale i ključnu kvantnu tehnologiju, navodi se u izvještaju.

U proteklih pet godina, Kina je proizvela 48,49% svjetskih istraživačkih radova visokog uticaja koji se odnose na napredne avionske motore, uključujući hipersonične i u njoj se nalazi sedam od 10 najboljih svjetskih istraživačkih institucija u ovoj oblasti.

Ključna područja kojima dominira Kina su: dronovi, vještačka inteligencija, mašinstvo, električne baterije, nuklearna energija, fotonapon, kvantni senzori i ekstrakcija ključnih minerala.

Kineska dominacija u nekim područjima toliko je velika da se svih deset vodećih svjetskih istraživačkih institucija za određene tehnologije nalaze u toj zemlji.

SAD, istovremeno, vode u samo sedam važnih tehnologija, uključujući sisteme za lansiranje u svemir i kvantne računare.

Velika Britanija i Indija su među prvih pet zemalja u devet područja ključne tehnologije, a Južna Koreja i NJemačka u prvih pet u 20, odnosno 17 tehnologija, navodi se u izvještaju.

Dugoročno gledano, vodeća pozicija Kine u istraživanju znači da se ova zemlja postavila kao dominanta sila ne samo u trenutnom tehnološkom razvoju u gotovo svim sektorima, već i u budućim tehnologijama koje još ne postoje, navode eksperti.

Institut je iznio 23 preporuke za zapadne zemlje i njihove partnere i saveznike kako bi pariurali Kini.

One uključuju, između ostalog, uspostavljanje državnih fondova za finansiranje istraživanja i razvoja, kao i olakšice za tehnološke vize, podršu za istraživanje i razvoj među državama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *