Kineski ekonomski rast biće veći od očekivanog

Kineski ekonomski rast u 2023. godini prevazići će početna očekivanja i kretaće se između 5 % i 6 %, prognoze su svjetskih ekonomskih organizacija.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj ponovo je povećala očekivanja ekonomskog rasta Kine u na 5,4 posto ove godine i 5,1 posto 2024. godine godine, ocijenjujući da kineski ekonomski oporavak podstiče globalnu ekonomiju.

Svjetska banka je takođe podigla izglede za ekonomski rast Kine za 1,3 procentna poena u najnovijim Global Economic Prospects.

Svjetska banka je saopštila da je Kina doživjela snažan oporavak ekonomskog rasta početkom 2023. zahvaljujući oslobađanju zaostale potražnje tokom pandemije. Ekonomski oporavak i prekomjerna štednja u prethodnim vremenima će olakšati povećanje porodične potrošnje, posebno na usluge. Banka procjenjuje da će se kineski ekonomski rast ove godine vratiti na 5,6 posto.

Prethodno su Ujedinjene nacije i Međunarodni monetarni fond podigli svoja očekivanja o ekonomskom rastu Kine.

UN su povećale svoju prognozu ekonomskog rasta Kine sa 4,8 posto na 5,3 posto u Srednjogodišnjem ažuriranju svjetske ekonomske situacije i perspektiva za 2023.godinu

MMF je u svom najnovijem Regionalnom ekonomskom pregledu (Azija i Pacifik) predvidio da će Kina ostvariti ekonomski rast od 5,2 posto u 2023. godini, i dalje biti motor globalnog ekonomskog rasta. Domaća potražnja, posebno potrošnja, biće glavni pokretač kineskog ekonomskog rasta ove godine.

Prognoze četiri glavne međunarodne organizacije za kineski ekonomski rast su veće od očekivanog cilja od oko 5 posto, koji je Kina postavila u izvještaju o radu vlade.

Neke međunarodne institucije su optimističnije. Zhu Haibin, glavni kineski ekonomista u JPMorgan Chase & Co, nedavno je rekao da JPMorgan očekuje da će kineski ekonomski rast u 2023. biti oko 5,9 posto.

Izvor: china daily

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *