Kina instalirala prvu vjetroturbinu u svijetu od 18 MW

Kina je prvi put u svijetu završila instalaciju vjetroturbine od rekordnih 18 MW.

To je postigla kompanija Dongfang Electric Corporation, državni proizvođač generatora električne energije, sa jednom turbinom instalisanom u obalnoj testnoj bazi u južnokineskoj provinciji Guangdong. 

Promjer rotora turbine je nevjerovatnih 260 metara, a pokriva površinu od preko 53.000 kvadratnih metara, malo veće od sedam fudbalskih terena standardne veličine.

Kompanija procjenjuje da će turbina proizvoditi 72 miliona kilovat-sati (kWh) energije godišnje, dovoljno da zadovolji potrebe za energijom 36.000 domaćinstava.

Kako bi iskoristili veliku snagu morskih vjetrova, proizvođači originalne opreme usmjerili su svoju pažnju na izgradnju većih i boljih turbina, koje mogu napajati više domaćinstava jednim potezom svojih lopatica. 

Istovremeno, rad vjetroturbine smanjiće sagorijevanje 22.000 tona uglja i oslobađanje 59.000 tona emisija karbona. 

Primjer koliko energije velika turbina može da proizvede u dobrom danu, viđen je prošle godine, kada se turbina od 16 MW suočila sa brzinom vjetra od 83 km na sat.

U roku od 24 sata, turbina je proizvela 384 MWh energije, dovoljno za napajanje 170.000 domaćinstava. 

Međutim, trend izrade većih vjetroturbina viđa se samo među kineskim proizvođačima. Evropski proizvođač opreme Vestas, koji je držao prethodni rekord za maksimalnu proizvodnju energije iz turbine, nema planove za izgradnju turbina veće od 16 MW.

Izvor: Interesting engineering

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *