Kanton Sarajevo: lakše do građevinske dozvole za postavljanje punionica električnih vozila

Nadležni u Kantonu Sarajevo obećali su pojednostavljenje procedure ishodovanja građevinske dozvole za postavljanje punionica električnih vozila.

To je poručeno na današnjem sastanku Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine i ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almirom Bečarevićem (SBiH).

Tema sastanka je bila pojednostavljenje spomenute procedure. Bečarević je informisan o njihovoj opredijeljenosti ka elektromobilnosti, na putu smanjenja zagađenja okoliša u transportu i ciljevima ostvarenja dekarbonizacije na globalnom nivou. Ukazali su na nove poslovne modele i prilike koje donosi elektromobilnost.

Složena procedura dobijanja građevinske dozvole za punionice

Privrednici su na sastanku istakli da ključna barijera u njihovom poslovanju i bržem rastu elektromobilnosti predstavlja složena procedura ishodovanja građevinske dozvole za instalaciju punionica.

Ministar Bečarević je ovom prilikom istakao da je u potpunosti upoznat sa navedenim problemom i iskazao je punu podršku razvoju elektromobilnosti te spremnost za saradnju u otklanjanju barijera u poslovanju, a koja se ogleda u prijedlogu izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo i definisanju punionice kao montažnog objekta jednostavne gradnje za koju nije potrebno ishodovanje građevinske dozvole.

Na sastanku je istaknuto da je tokom ljeta bio izuzetno primjetan porast turista s električnim vozilima u glavnom gradu, a koji nisu imali dostupan niti jedan brzi javni punjač u gradskom jezgru i koji su imali svega nekoliko sporih javnih AC punjača u nekoliko opština Kantona Sarajevo.

Ocijenjeno je da Kanton Sarajevo ima priliku da potvrdi opredjeljenost ka dekarbonizaciji i ostvarenju postavljenih strateških ciljeva Vlade Kantona Sarajevo.

Bečarević je ukazao na to da bi se usvajanjem pripremljenih izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo mnogo stvari riješilo trenutno. Konkretno u ovom slučaju privreda i elektromobilnost bi doživjele značajan razvoj, što bi direktno utjecalo na privredni razvoj Kantona Sarajevo, usmjeren i prema smanjenju zagađanje iz transporta, kao jednom od ključnih problema s kojim se Kanton suočava tokom cijele godine, a posebno zimi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *