Izvoz tečnog prirodnog gasa LNG iz Rusije u stalnom  porastu

Izvoz tečnog prirodnog gasa LNG iz Rusije u stalnom je porastu od početka godine, a potražnja je u porastu i u Evropi i u Aziji.

Ovo je izjavio ministar energetike Rusije, Nikolaj Šulginov, govoreći na Istočnom ekonomskom forumu (EEF) koji je počeo u Vladivostoku u nedjelju.

On je potvrdio da je potražnja za ruskim gasom, koji se doprema gasovodima, do sada, veća nego za LNG.

Globalna potražnja za ruskim LNG-om premašuje proizvodnju – ministar energetike

Međutim, LNG bi uskoro moglo sustići gas iz gasovoda, zbog toga što je izvoz LNG-a „efikasniji i fleksibilniji u poređenju sa snabdevanjem gasovodima “, dodao je on.

[Izvoz LNG-a] već pokazuje pozitivnu dinamiku. Govorimo o nekoliko postotaka, ali ipak. Kupci ruskog LNG-a postoje širom svijeta. I to nisu samo naši novi partneri u jugoistočnoj Aziji, već i potrošači u Evropi ”, rekao je Šulginov.

Proizvodnja LNG-a u Rusiji porasla je za 8,1% na 32,5 miliona tona u 2022. godini

Prema ruskoj statističkoj agenciji Rosstat, proizvodnja LNG-a u zemlji porasla je za 8,1% na 32,5 miliona tona u 2022. Šulginov je napomenuo da trenutna ruska proizvodnja LNG-a nije dovoljna da zadovolji rastuću potražnju, sugerišući da su zemlji potrebne nove linije za ukapljivanje gasa, jer su svi postojeći kapaciteti popunjeni.

Usvojili smo program povećanja proizvodnje LNG-a na 100 miliona tona godišnje do 2030. Velike nade polažem u Arctic LNG 2, gdje je već u toku instalacija prve proizvodne linije. Linija će dostići puni kapacitet – oko 6,8 miliona tona – sljedeće godine. Razgovaramo i o novoj fabrici LNG-a u Murmansku, sa tri linije za ukapljivanje od po 6,8 miliona tona ”, rekao je ministar.

Prema nedavnom izvještaju nezavisne organizacije “Global Witness”, zasnovanom na Kplerovim podacima, Kina je bila najveći kupac ruskog LNG-a u periodu januar-jul ove godine, a slijede je Španija i Belgija. Kupovina ruskog LNG-a od strane EU porasla je za 40% u izvještajnom periodu, u odnosu na isti period 2021. godine i za 1,7% u odnosu na prošlu godinu.

EU je za sada nije sankcionisla uvoz ruskog gasa, ali je uvela niz mera koje su ograničile priliv ruskog gasa i najavila planove za smanjenje uvoza ruske energije do 2027. godine. Međutim, na osnovu trenutnih trgovinskih tokova, “Global Witness” predviđa da će zemlje EU uvesti rekordne količine LNG-a iz Rusije 2023. godine.

Izvor: RT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *