Izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori predstavlja rizik

Ekspertski tim BiH za praćenje aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori smatra da je izgradnja odlagališta rizik i da je Hrvatska bila netransparetna pri izboru lokacije, te je na Studiju uticaja na životnu sredinu podnio više od 70 primjedaba.

Nakon sastanka Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine, kojoj su prisustvovali članovi Ekspertskog tima, predsjedavajući Emir Dizdarević rekao je, kada je riječ o izgradnji odlagališta, da je potrebno u razmatranje uzeti seizmološke podatke na tom području u protekle četiri godine, kao i posljedice klimatskih promjena u narednom periodu.

“Posljedice su neizvjesne. Oni moraju dokazati u svojim dokumentima da, ako takav objekat naprave, neće biti nikakvih posljedica. Problem je što je lokacija izabrana netransparentno, BiH nije učestvovala u izboru. Ne možete lokaciju u EU odrediti bez aktivnog učestvovanja svih zainteresovanih strana i lokalne zajednice u neposrednoj blizini objekta”, rekao je Dizdarević na konferenciji za novinare.

Nemanja Galić, član Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, rekao je da je izrada Studije uticaja na životnu sredinu prvi korak u realizaciji izgradnje odlagališta, te naveo da Hrvatska mora da razmotri stavove Ekspertskog tima i uključi ih u proces konsultacija.

Arbitraža podrazumijeva saglasnost i BiH i Hrvatske

“Ako vidimo da je Studija neadekvatna i da ide u pravcu da je netačna – imamo mogućnost da se obratimo Komitetu za implementaciju ESPO konvencije. Od dalje reakcije Hrvatske zavisi i naša. Tek je započet proces. Kada je riječ o arbitraži, konvencija ima takvu mogućnost, međutim to je klauzula po pristupu. Hrvatska nije dala takvu saglasnost kada je ratifikovala konvenciju”, pojasnio je Galić.

Galić je pojasnio da arbitraža podrazumijeva obostranu saglasnost, ali i da je preuranjeno govoriti o tom potezu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *