ISTOČNA I JUŽNA GASNA INTERKONEKCIJA ZNAČAJNE ZA ENERGETSKU NEZAVISNOST

Istočna I južna gasna interkonekcija od velikog značaja za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu

Istočna I južna gasna interkonekcija, ako budu izgrađene, imale bi veliki značaj za Republiku Srpsku i BiH, jer bi se na taj način obezbijedio stabilan privredni rast i osigurala energetska bezbjednost i nezavisnost.

Ovo je zaključeno na naučno-stručnoj konferenciji “Energetska slika BiH u kontekstu energetske krize u Evropi”.

Načelnik Odjeljenja za gas u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Maja Mrkić Bosančić smatra da je Projekat istočne gasne interkonekcije od strateškog interesa za Republiku Srpsku, jer će na taj način biti obezbijeđena veća sigurnost snabdijevanja gasom.

“Ovaj projekat je baziran na izgradnji magistralnog gasovoda od granice sa Srbijom trasom od Bijeljine, Brčkog prema Banjaluci i Novom Gradu, sa ograncima prema Prijedoru i Doboju”, rekla je Bosančićeva


Učesnici konferencije istakli su značaj i specifičnosti energetskog sektora u BiH, imajući u vidu ustavne nadležnosti, kao i politički, pravni i regulatorni okvir koji će ispuniti standarde evropske zajednice.

Ukazano je na značaj novih investicija u energetiku, prije svega izgradnju hidroenergetskih postrojenja, ubrzanju tranzicije prema obnovljivim izvorima energije, čvršćeg povezivanja na “Turski tok”, te izgradnju istočne i južne gasne interkonekcije.

Učesnici konferencije saglasni su da je ovo vrijeme globalne energetske krize, koja će sve više uticati na političku i ekonomsku stabilnost i privredni rast država.

Očekuje se da će velike sile nastaviti da jačaju svoje strateške pozicije i nadmetanje za obezbjeđenje dovoljnih količina energetskih resursa, imajući u vidu da je energija od suštinskog značaja za njihovo funkcionisanje.

Na skupu je ukazano na značaj organizovanja ovakvih i sličnih okupljanja predstavnika akademske zajednice, vladinog i nevladinog sektora, kako bi se upoznali i dali praktične preporuke na najvažnija strateška pitanja koja se odnose na energetsko pozicioniranje i energetsku politiku koja neće biti na štetu nikoga u BiH.
Konferencija je održana u organizaciji Udruženja “Centar za lobiranje”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *