Emisija karbon dioksida CO2 za korišćenje energije u EU: – 2,8 %

Emisija karbon dioksida CO2 u EU, iz sagorijevanja fosilnih goriva (nafta i naftni proizvodi, prirodni ugalj, ugalj i treset) za korištenje energije dostigla je skoro 2,4 gigatona (Gt).

To je pad od 2,8% u odnosu na prethodnu godinu. Emisije CO 2 iz upotrebe energije glavni su faktor koji doprinosi globalnom zagrijavanju i čini oko 75% svih emisija stakleničkih gasova uzrokovanih ljudskom aktivnošću u Evropskoj uniji, podaci su Eurostata.

Kombinacija goriva, standardi stanovanja, ekonomski rast, veličina stanovništva, transport i industrijske aktivnosti su neki faktori koji utiču na emisije CO 2 iz upotrebe energije.

U 2022. smanjena je emisija CO 2 u 17 zemalja EU. 

Najveći pad zabilježen je u Holandiji (-12,8%), zatim u Luksemburgu (-12%), Belgiji (-9,7%) i Mađarskoj (-8,6%). 

S druge strane, Bugarska je zabilježila najveći porast emisija CO 2 (+12%), zatim Portugal (+9,9%) i Malta (+4,1%).

Podaci pokazuju da samo na Njemačka otpada jedna četvrtinu ukupnih emisija CO2 u EU od sagorijevanja fosilnih goriva za korištenje energije. 

Italija i Poljska (svaka po 12,4%) i Francuska (10,7%) su sljedeće na listi EU najvećih emitera CO 2 u 2022. godini.

Prema podacima Eurostata emisije CO 2 su blago porasle zbog korišćenja uglja, dok su opale pri korišćenju prirodnog gasa,  što odražava, između ostalog, napore koje su uložile zemlje EU da postignu cilj dobrovoljnog smanjenja potražnje za gasom, koji je dogovoren u avgustu 2022. godine. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *