Hrvatske šume odbustavile narudžbe i prodaju drva

Hrvatske šume obustavile su do daljnjeg narudžbe i prodaju drva za ogrev građanima za potrebe njihovih domaćinstava.

Zagrebački „Jutarnj list“ prenio je pozive nekoliko građana o tome da šumarije ne primaju narudžbe i ne prodaju drva. Građani strahuju da će drva morati da kupuju od preprodavaca, što je dvostruko skuplje, jer metar bukve u šumariji košta 32 evra, a kod preprodavaca 55 do 60 evra.

U to su se uvjetili i novinari „Jutarnjeg lista“ koji su kontaktirali nekoliko šumarija, ali je odgovor bio da trenutno nije moguće kupiti drva.

Uprava Hrvatskih šuma – građani kupuju drva za nerednu grijnu sezonu

“Svi građani u Republici Hrvatskoj mogu kupiti ogrjev za potrebe svojih domaćinstava. Želimo napomenuti da su građani za ovu zimu već namireni te da je ovdje riječ o potražnji za ogrjevom za sljedeću zimu, a znatan dio građana već želi uplatiti i za sezonu 2024./2025. S obzirom na veliki rast cijena ostalih energenata, shvatljivo je da potražnja raste”, odgovorili su iz Hrvatskih šuma.

Iz ovog preduzeća su poručili da je trenutana navala građana motivisana i povoljnom cijenom drva, na što su utica mjere Vlade, pri čemu je i PDV na ogrev snižen s 25 na 5 %. Bukva i grab u šumariji tako koštaju 32,08 €/m3 s PDV-om, a hrast, jasen i OTB 30,16 €/m3 s PDV-om. Te cijene vrijede do 31. marta ove godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *