Hrvatska: na čekanju 1300 MW energije iz projekata obnovljivih izvora

U Hrvatskoj je na prislinom čekanju najmanje 1300 MW energije iz projekata obnovljivih izvora, a iz dana u dan taj se broj povećava.

Ovo je izjavila Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH), naglašavajući da su gotovo sve velike investicije posljednjih godina na čekaju.

“Najkonzervativnija procjena je da je vrijednost investicija za postrojenja od 1300 MW 1 milijardu i 300 milijuna evra, a ako tom iznosu pridodamo investicije u geotermale koji su već u razvoju dolazimo do vrijednosti investicija od 4 Pelješka mosta koja stoje. Još slikovitije, tih 1300 MW projekata moglo bi teoretski pokrivati potrebe za električnom energijom gotovo 400.000 domaćinstava, odnosno 1/3 domaćinstava u Hrvatskoj”, rekal je Pokrovac.

Procjena OIEH-a do 2030. godine, na osnovu interesu investitora, je da bi u vjetroelektranama Hrvatska mogla da imati instalisanih 2000 MW (sada ima 1160 MW), dok u solarnim elektranama ima potencijal za 4000 MW (trenutno je 538 MW). Takođe, su u razvoju novi geotermalni kapaciteti od oko 140 MW (sada ima10 MW).

Ona je naglasila da se dozvole koje izdaje Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije Hrvatske, a koje su odnose na procjenu uticaja na okolinu u praksi čekaju do dvije godine, a često i duže, iako je rok četiri do šest mjeseci.

S druge strame, zahtjev za priključenje na mrežu se može dobiti samo jednom godišnje i to od 1. do 15 maja, a ako investitiri zakasne moraju da čekaju narednu godinu.

U poređenju sa drugim zemljama EU, po komplikovanosti izdavanja dozvola Hrvatska je treća na listi.

“Već smo nekoliko puta od Evrope dobili „packu“ jer nismo implementirali direktive koje propisuju ubrzanje izdavanja dozvola za OIE projekte. Drugi je važan korak ka postizanju ciljeva saradnja među ministarstvima i institucijama jer ako se međusobno ne prate, velika je mogućnost da će projekti zapeti u nekoj ladici”, kaže Pokrovac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *