HE Bileća – podnesen zahtjev za procjenu uticaja izgradnje na životnu sredinu

Elektroprivreda Republike Srpske i Hidroelektrane na Trebišnjici podnijeli su Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zahtjev za procjenu uticaja na životnu sredinu za izgradnju HE Bileća.

Instalisana snaga HE Bileća je 32 MW, a nalaziće se na rijeci Trebišnjici, u naselju Čepelica, na obodu Bilećkog jezera. Ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta je 127,7 miliona maraka.

HE Bileća je dio sistema Gornji Horizonti, a osim ove u okviru sistema planirana je izgradnja  HE Nevesinje snage 60 MW i HE Dabar snage 160 MW.

Kao prva stepenica Gornjih horizonata planirana je HE Nevesinje, čija će izgradnja biti predmet budućih razmatranja. Druga stepenica je HE Dabar, koja je u izgradanji.

Rad HE Bileća zasniva se na korišćenju voda koja se tunelom Fatnica – Bileća, prevode iz Fatničkog polja u akumulaciju Bileća.

„Izgradnjom elektrana na Gornjim Horizontima oslobađa se plavljenja Nevesinjsko, Dabarsko i Fatničko polje, a iz sistema akumulacija i elektrana omogućava se njihovo navodnjavanje u sušnom periodu godine, što če uticati na intenziviranje poljoprivredne proizvodnje u tom regionu“, navedeno je u zahtjevu za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za izgradnju HE Bileća.

Takođe, navodi se da izgradnja hidorelektrane neće negativno uticati na stanovništvo okolnog područja i da na prostoru buduće hidroelektrane i prostoru nizvodno „ne postoje vrste i staništa značajna sa aspekta posebne zaštite“.

HE Bileća će raditi u protočnom režimu i ne podrazumijeva izgradnju akumulacije i brane. Koristiće vodu koja svakako dolazi do Bilećke akumulacije  zbog čega neće uticati na životnu sredinu Hrvatske i Federacije BiH.

U sistemu Gornjih Horizonata već funkcionišу četiри hidorelektrane: HE Dubrovnik, HE Trebinje I, RHE Čapljina i HE Trebinje II.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *