Greenpeace tuži Evropsku komisiju

Greenpeace će tužiti Evropsku komisiju zbog odluke komisije da gas i nuklearnu energiju uvrsti na listu investicija EU, koje se mogu označiti kao “zelene”, saopšteno je iz ove organizacije. Prema pravilima Evropske komisije, određena ulaganja u nuklearnu i energiju iz gasa, smatraju se klimatskim prihvatljivim.

Greenpeace je u septembru zatražio formalnu reviziju pravila Komisije, međutim, ovaj zahtjev Brisel je odbio. Nakon toga, Greenpeace je saopštio da će u aprilu podnijeti tužbu najvišem sudu EU.

Greenpeace će pokrenuti slučaj i na osnovu toga što su ograničenja za gasne elektrane previše labava, da bi EU mogla postići svoje klimatske ciljeve. “Borićemo se protiv ove lažne zelene etikete na sudu”, rekla je aktivisTKINJA Greenpeacea Ariadna Rodrigo.

Četiri druge grupe – WWF, Friends of the Earth Germany, Transport & Environment i ClientEarth – takođe su zatražile od Brisela da povuče zelenu oznaku za gas i saopštile da razmatraju sljedeće korake.

Zašto je EU nuklearnu, i energiju koja se dobija iz gasa, označila zelenom?

Pravila EU, poznata kao “taksonomija”, imaju za cilj da obezbjede zlatni standard za održivo ulaganje, ali su prošle godine izazvala žestoku debatu među državama članicama.

Pojedine države, uključujući Španiju i Dansku , tvrdile su da nije vjerodostojno označiti gas, fosilno gorivo koje emituje CO2, kao prihvatljivo za klimu. S druge strane, Poljska i Bugarska bile su među državama, koji su tražili pravila koja podržavaju ulaganja u gas, kako bi mogle da odstanu od ugalja, koji zagađuje još više.

Debata u EU o tome da li koristiti gas, kao prelaz između uglja i obnovljive energije, intenzivirala se nakon što je nekadašnji najveći evropski dobavljač gasa, Rusija, smanjila isporuke prošle godine.

Kako je EU odgovorila na planirani sudski spor Greenpeacea?

Evropska komisije saopštila je da je procijenila tvrdnje i zaključila da njena pravila zelenog finansiranja nisu u suprotnosti sa zakonom o životnoj sredini.

“Komisija neće mijenjati Komplementarni delegirani akt”, saopšteno je iz EK, dodajući da su pravila označila ulaganja u gas i nuklearnu energiju kao zelena pod “striktnim uslovima” koji će se revidirati svake tri godine.

“Ovo je u skladu s našim putem do neto nule , gdje su gas i nuklearna energija prepoznati kao važni dijelovi tranzicije u nekoliko država članica”, stav je Evropske komisije.

Izvor: Euronews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *