Gradnja šest rezervoara za skladištenje 100.000 tona nafte u Smederevu

U Smederevu se gradi šest novih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, koji će moći da skladište ukupno oko 100.000 tona nafte, za šta je uloženo približno četiri milijarde dinara.

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović obišla je skladište naftnih derivata u Smederevu, gde su u toku radovi na izgradnji novih rezervoara u kojima će se čuvati ovi energenti.

Đedović je tom prilikom rekla da se, sve dodatne količine nafte i naftnih derivata koji mogu da budu obezbeđeni i uskladišteni u Srbiji kao rezerva znače dodatnu energetsku sigurnost za našu privredu i građane.

Ministarka je, nakon razgovora sa izvođačima, istakla da radovi teku po planu i da su dva rezervoara gotovo u potpunosti izgrađena, a da će građevinski radovi na preostala četiri biti završeni do kraja godine, dodavši da je sada fokus na pratećoj infrastrukturi, izgradnji neophodnih pumpnih stanica i rezervoara za vodu.

Obezbedićemo dodatna sredstva da završimo i te dodatne investicije i da novi rezervoari što pre uđu u upotrebu, rekla je Đedović, naglasivši da se na taj način podižu naše rezerve naftnih derivata, pre svega obavezne, ali i robne rezerve.

Srbija: zalihe nafte i naftnih derivata za 91 dan prosječne potrošnje

Ona je navela da je energetska kriza pokazala koliko je neophodno da budemo energetski nezavisni i da imamo što veće sopstvene rezerve energenata i podsetila na to da su obavezne rezerve naftnih derivata prošle godine povećane 54 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Ministarka je istakla da su dodatne količine obezbeđene i ove godine i da će se i dalje na tome raditi, dodavši da u ovom momentu iz različitih izvora imamo zalihe nafte i naftnih derivata za 91 dan prosečne potrošnje.

Prema njenim rečima, na taj način, ukoliko se i desi neki poremećaj na svetskim tržištima, imamo veću sigurnost da te probleme prevaziđemo.

Ona je napomenula da u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom postoji obaveza povećanja obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i da će se narednih godina raditi na obezbeđivanju dodatnih skladišta, pre svega u vlasništvu države.

Đedović je razgovarala i sa gradonačelnikom Smedereva Jovanom Bečom o sprovođenju novog programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, za koji su nedavno potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama, kao i o mogućnostima za prelazak kotlarnica u toplanama sa mazuta na druge, čistije energente, u okviru programa koje realizuje Ministarstvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *